Αρχική σελίδα        

 Εταιρεία

 Μουσείο Λ.Τ.Κ.

 Συνέδρια

 Τοποθεσία

 Ώρες Λειτουργίας

 Εκδηλώσεις

 Εκδόσεις

 Επικοινωνία 

 

 

Δ΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

IV INTERNATIONAL CYPROLOGICAL CONGRESS

Λευκωσία 29 Απριλίου-3 Μαΐου 2008 - Nicosia 29 April-3 May  2008                                                                                                                                                            

   

 

   

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


 

       
    

Ο θεσμός των Κυπρολογικών Συνεδρίων θεμελιώθηκε το 1969 από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (ΕΚΣ) το αρχαιότερο εν ζωή πνευματικό ίδρυμα της Κύπρου, η οποία συστάθηκε στις 17 Απριλίου 1936 στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Σπυριδάκι.   Μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί τρία συνέδρια (Α΄ 1969, Β΄ 1982, Γ' 1996).

Το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο 2008 θα διεξαχθεί στους χώρους του Παγκυπρίου Γυμνασίου στην καρδιά της παλαιάς Λευκωσίας από 29 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2008, κατά την εβδομάδα της Διακαινησίμου. Έχει τεθεί υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Το Συνέδριο χωρίζεται σε τρία τμήματα: Αρχαίο (προϊστορική-ρωμαϊκή περίοδος), Βυζαντινό-Μεσαιωνικό (330-1571 μ.Χ.) και Νεότερο (1571 και εξής). Η εντυπωσιακή συγκέντρωση ενός μεγάλου αριθμού ερευνητών από όλες τις ηπείρους, καθώς επίσης το πλήθος και η ποιότητα των ανακοινώσεων μαρτυρούν το τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η Κύπρος και τη διεθνή αναγνώριση που έχει αποκτήσει το Κυπρολογικό Συνέδριο, ως Θεσμός.

Το Συνέδριο χωρίζεται σε τρία τμήματα: Αρχαίο (προϊστορική-ρωμαϊκή περίοδος), Βυζαντινό Μεσαιωνικό (330-1571 μ.Χ.) και Νεότερο (1571 και εξής). Καλύπτει ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων που σχετίζονται με την Κύπρο, όπως η Φιλολογία, η Ιστορία, η Φιλοσοφία, η Αρχαιολογία και η Ιστορία της Τέχνης, η Μεθοδολογία και η Αρχειακή Έρευνα, η Θρησκεία και η Θεολογία, η Φιλοσοφία, οι Καλές Τέχνες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Λαογραφία και ο Λαϊκός Πολιτισμός, η Κοινωνιολογία, η Στατιστική, η Ανθρωπολογία, τα Παιδαγωγικά, το Δίκαιο, η Οικονομία, η Ιατρική, οι Θετικές Επιστήμες και ο Αθλητισμός.

Το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής και του Δ΄ Διεθνούς Κυπρολογικού Συνεδρίου 2008 για την αξιολόγηση των δηλώσεων συμμετοχής ήταν δύσκολο και επίπονο, αφού οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν κατά πολύ τα αναμενόμενα και ανήλθαν στις 372. Η Επιστημονική Επιτροπή επέλεξε τις πιο αντιπροσωπευτικές και πρωτότυπες ανακοινώσεις που αφορούν στην Κυπρολογία και οι συμμετέχοντες έχουν ενημερωθεί για τις αποφάσεις της αλλά και τις διαδικασίες αποστολής των ανακοινώσεών τους με τη δημοσιοποίηση της Β΄ Εγκυκλίου.

Την  Επιστημονική Επιτροπή αποτελούν τρία τμήμα: α) Αρχαίο, β) Βυζαντινό-Μεσαιωνικό και γ) Νεότερο. Μέλη της είναι ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων.

 Στο Αρχαίο Τμήμα πρόεδρος είναι ο Ανδρέας Δημητρίου, Διευθυντής Τύπου Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και μέλη οι Θεόδωρος Μαυρογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, Παύλος Φλουρέντζος, Διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων και η Μαρία Καντηρέα, Λέκτορας Αρχαίας Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρόεδρος στο Βυζαντινό-Μεσαιωνικό Τμήμα είναι ο Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, Βυζαντινολόγος Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και μέλη o Σταύρος Γεωργίου, Βυζαντινολόγος και η Άνγκελ Κονναρή, Ειδική Επιστήμονας Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  

Στο Νεότερο Τμήμα την προεδρία κατέχει ο Ελευθέριος Παπαλεοντίου, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου και τις θέσεις των μελών η Ελένη Νικήτα, Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο Ιωάννης Θεοχαρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Λοΐζος Συμεού, Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής Έρευνας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και η Ευφροσύνη Ηγουμενίδου-Ριζοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαϊκής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την Οργανωτική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της διοργάνωσης του Συνεδρίου απαρτίζουν οι: Ιωάννης Ηλιάδης (Πρόεδρος), δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου (Γραμματέας), δρ. Πανίκος Γιωργούδης, δρ. Ανδρέας Σοφοκλέους, Ευθυμία Ιωάννου, Λευτέρης Αντωνίου, Γαβριέλλα Μαραθεύτου, Μαρίνα Τρυφωνίδου, Αναστασία Χάματσου, Χριστίνα Κάκκουρα και Ελένη Χρίστου.

Το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών ανέλαβε να εκδώσει 60.000 αναμνηστικά φύλλα γραμματόσημων  για το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο.  Τα αναμνηστικά φύλλα θα διατίθενται μόνο για ένα χρόνο εκτός εάν εξαντληθούν νωρίτερα.   Το αναμνηστικό φύλλο έχει διαστάσεις 65x75 χιλιοστά με ένα ένθετο γραμματόσημο διαστάσεων 38x38 χιλιοστά.

Το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στον τομέα της Κυπρολογίας και γι' αυτό τυγχάνει μεγάλης υποστήριξης από σημαντικούς κυπριακούς φορείς. Χορηγοί του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:

 

 

 

 

 ΔΗΜΟΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

 

 

 

Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου

 

 

Σχολική Εφορεία Λευκωσίας

 

 

 

 

 

Θεατρικό Εργαστήριο

 Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ)

 

 

 

Εταιρεία Μεταφορών Έργων Τέχνης

 

Παγκύπριο Γυμνάσιο

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή

Κύπρου