Αρχική σελίδα

 

 Εταιρεία

 

 Μουσείο Λ.Τ.Κ.

 

 Εκδηλώσεις

 

 Συνέδρια

 

 Εκδόσεις


 Ευρωπαϊκά Πρ

 Χορηγοί


 

 Συνδέσεις

 

 Τοποθεσία


 Ώρες Λειτουργίας

 

 Επικοινωνία 

 

 


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

       ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΣ ΤΟΠΟ       

 

 

ERASMUS+ SCENARIO PROJECT

PHOTOS FROM THE WORKSHOP IN CYPRUS

5-7 MAY 2022

 

 

Mo.Na 4th Newsletter

 

 

NEWSLETTER 4_1NEWSLETTER 4_2NEWSLETTER 4_3NEWSLETTER 4_4

 

 

The Municipality of Nessebar invites you to an international webinar within the project "Mo.Na: Monuments in Nature" on "Sustainable use and creative coexistence between natural and cultural heritage: the experience of Nessebar”

Time: Apr 23, 2021 10:00 Sofia

 

Join Zoom Meeting:

https://zoom.us/j/92226374273?pwd=Y0pEbXhKYnJmWFpUWlJmQWRJZzNLdz09

 

Meeting ID: 922 2637 4273

Passcode: 786366

 

 

 


 

Η πρόσκληση και το πρόγραμμα για το διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Balkan Med/Mo.Na: Monuments in Nature, που διοργανώνει η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών Κύπρου την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, 10:00-13:00 με θέμα: «Πρωτοβουλίες γιὰ τὴ φυσικὴ καὶ πολιτιστικὴ διαχείριση καὶ προτασία: ἡ περίπτωση τοῦ δάσους τοῦ Κύκκου ὡς χαρακτηριστικοῦ παραδείγματος». Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Για να εισέλθετε στη διαδικτυακή πλατφόρμα ακολουθήστε τις ακόλουθες οδηγίες: 


Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/95873981200?pwd=Vk9CM0YzdlIwLzUxUzRtbURlUTdKdz09

Meeting ID: 958 7398 1200

Passcode: 566355

Μπορείτε να προωθήσετε το παρόν σε οιονδήποτε πιστεύετε, ότι θα τον ενδιαφέρει.


The Society of Cypriot Studies and the Cyprus Dpt. of Forests invite you to the Cyprus International Webinar in the frame of the project Balkan Med/Mo.Na: Monuments in Nature with subject: “Initiatives for natural and cultural management and protection - The Kykkos Forest as an exemplary model”. 
The Webinar will take place on Friday, April 9th, 2021, between 10.00a.m. and 13.00p.m. The participation is free.
Follow the instructions in order to join the e-meeting:


Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/95873981200?pwd=Vk9CM0YzdlIwLzUxUzRtbURlUTdKdz09

Meeting ID: 958 7398 1200

Passcode: 566355

Please feel free to forward the invitation to anyone interested in.

Project co-funded by the European Union and National Funds of the participating countries 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

 12.3.2021

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών εξ αφορμής της συμπλήρωσης 200 χρόνων της ελληνικής Παλιγγενεσίας διοργανώνει δύο εκθέσεις με αρχειακά έγγραφα και πολύτιμα κειμήλια της εποχής.

Στην πρώτη έκθεση με τίτλο: «Νάπολη και ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021» η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε συνεργασία με το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli) και με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αθήνα) συνδιοργανώνει τρεις παράλληλες εκθέσεις στη Νάπολη, στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Μία σειρά από αρχειακά τεκμήρια, πολλά εξ αυτών ανέκδοτα, καθώς και ιστορικά κειμήλια αναδεικνύουν την περίοδο από τους προεπαναστατικούς χρόνους έως και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και τη δράση του Φιλελληνισμού. Μία σειρά εγγράφων αναφέρονται στην εμπλοκή της Κύπρου στον αγώνα του 1821 και ως εκ τούτου φωτίζονται λιγότερο γνωστές πτυχές. Περιλαμβάνονται 157 τεκμήρια από τους τρεις φορείς και οργανώνονται στις εξής ενότητες:

Α. Βασίλειο των Δύο Σικελιών

Β. Πολεμικές επιχειρήσεις

Γ. Ναυσιπλοΐα (ναυτικοί, πειρατεία)

Δ. Φιλελληνισμός

Ε. Η Κύπρος στον αγώνα του 1821

Τα εγκαίνια των τριών εκθέσεων (Αρχεία Νάπολης, ΓΑΚ Αθηνών και Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών) θα πραγματοποιηθούν αρχικώς διαδικτυακά με ψηφιακή περιήγηση στις 15 Μαρτίου στις παρακάτω ιστοσελίδες και διά ζώσης μόλις επιτρέψουν οι περιστάσεις.  

https://www.archiviodistatonapoli.it

http://www.gak.gr

http://www.cypriotstudies.org

Συντελεστές της έκθεσης «Νάπολη και ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021»:

Συντονιστής δράσης:  Γιάννης Κορίνθιος

Οργανωτική Επιτροπή:

Candida Carino (Αρχεία Νάπολης)

Αμαλία Παππά (ΓΑΚ)

δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και δρ Ιωάννης Ανδ. Ηλιάδης (Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών)

Γραφιστικός σχεδιασμός – επεξεργασία πολυμέσων: Armando Traglia

Οι εκθέσεις στις τρεις χώρες τελούν υπό τις αιγίδες της Επιτροπής «Ελλάδα 1821», Περιφέρειας Καμπανίας, Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη, Πρεσβεία της Ιταλίας στη Λευκωσία, Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αγία Έδρα.

Έκθεση «Χαίρε, Ω Χαίρε Ελευθεριά»

Στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, η οποία στεγάζεται στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, όπου και τα ιερά δώματα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού θα εκτεθούν πέραν της πρώτης έκθεσης, μία πληθώρα επιπρόσθετων κειμηλίων, που σχετίζονται με την περίοδο του 1821. Τα εκθέματα προέρχονται από τις Συλλογές του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, καθώς και τις ιδιωτικές συλλογές της οικογένειας Παύλου Κυπριανού, του νομισματολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, του Άγι Φιλιππίδη και της οικογένειας Πάτροκλου Σταύρου, της Ι. Μ. Μαχαιρά, της Ι. Μ. Κύκκου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Σε αυτά περιλαμβάνονται όπλα της περιόδου, χαρακτικά, σπάνιες εκδόσεις, τοιχογραφίες και είδη λαϊκής τέχνης με απεικονίσεις ηρώων της επανάστασης του 1821, γραμματόσημα, πορτραίτα του αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, χάρτες, εφημερίδες εποχής, ενδυμασίες εποχής, αναμνηστικά μετάλλια, φιγούρες θεάτρου Σκιών, ζωγραφικοί πίνακες του Φώτη Κόντογλου και του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Ξεχωριστή θέση μεταξύ των εκθεμάτων κατέχει το πρόπλασμα γλυπτού με τον Ιωάννη Βαπτιστή, το οποίο δώρισε στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών ο Ιταλός γλύπτης Don Battista Marello παραβάλλοντας την καρατόμηση του Προδρόμου με τον Κυπριανό.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω εκθέσεων και σε συνεργασία με την «Ηχώ της Κύπρου» και το τηλεοπτικό κανάλι ΣΙΓΜΑ ετοιμάστηκαν επίσης ταινίες μικρού μήκους ελληνιστί και ιταλιστί, όπου αναδεικνύονται πολλά από τα κειμήλια, που εκτίθενται και προβάλλεται ο αγώνας του 1821.

 Η Έκθεση είναι υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στη Λευκωσία και υποστηρίζεται από την Ασφαλιστική Εταιρεία Προδρόμου και Μακρυγιάννης, την Ηχώ της Κύπρου, τον Τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, και το Γραφείο του Πιστοποιούντος Υπαλλήλου «Κωνσταντίνου Αργυρού»

 Ita. - Gre.:   https://fb.watch/4a-lzMgb87/

 Eng. - Fra.:  https://fb.watch/4a-wXQEx9d/

Παρουσίαση Έκθεσης:  https://www.youtube.com/watch?v=p85bb2SE2rg&ab_channel=kypriakaiSpoudai

24 βίντεο από το κανάλι Σίγμα: https://www.youtube.com/watch?v=9Dn-ae6hjUc&ab_channel=kypriakaiSpoudai

Τα μονόλεπτα ένθετα που αφορούν τη συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία δημιουργήθηκαν από το Sigma σε συνεργασία με την Ηχώ της Κύπρου 1821 – 2021, την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Η σύνθεση των κειμένων που αφορούν τα ένθετα με θέμα τη συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία έχει πραγματοποιηθεί από τις ιστορικούς Ιλιάνα Κουλαφέτη και Μαρία Χριστοδούλου του τμήματος Ιστορίας και Τέχνης του δικηγορικού γραφείου Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ.

Υπεύθυνος παραγωγής των ενθέτων: Μάριος Αντωνιάδης. Μετάφραση στα Ιταλικά από την Gaia Zaccagni και υπότιτλοι από την Ολυμπία Παπαδημητρίου

Παράλληλες εκθέσεις, Νάπολη - Ελληνική Παληγγενεσία: https://www.youtube.com/watch?v=y1IU_Ov2Ngc&ab_channel=kypriakaiSpoudai

 

1821 napoli elliniki paliggenesia

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

Press Release of the 6th Steering Committee Meeting of Mo.Na project


 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ BALKAN-MED/ MONA

Φεβρουάριος 2021

Η  Εταιρεία Κυπριακῶν Σπουδῶν κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2020 προχώρησε με τις επιμέρους δράσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Balkan-Med/Mona ως εξής:

  1. Ολοκλήρωσε μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων σχετικά με την έρευνα για το νερό και τα μνημεία, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας.
  2. Ολοκλήρωσε την έρευνα, μελέτη, συγγραφή, σχεδιασμός, εικονογράφηση, μαγνητοσκόπηση και επιμέλεια του εκπαιδευτικού προγράμματος με την ανάθεση δημιουργίας πρωτότυπης ιστορίας με παραδοσιακά στοιχεία σχετικά με το νερό και το δάσος της Πάφου. Η συγγραφή του σχετικού έργου βασίσθηκε στο παραδοσιακό Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη. Έχοντας ολοκληρωθεί οι ανωτέρω δράσεις αναμένεται η τελευταία διόρθωση των τυπογραφικών δοκιμίων και η έκδοση του παραδοτέου, καθώς επίσης ο πολλαπλασιασμός του ψηφιακού δίσκου, που θα συνοδεύει την έκδοση.
  3. Κέντρο Πληροφόρησης (Info Point): συνεχίσθηκε η συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederic στη Λευκωσία για το Info-Point, στο οποίο θα προβάλλονται δράσεις και παραδοτέα του προγράμματος Μο.Να και μετά την περαίωσή του.  Η Ομάδα Μελέτης του έργου παρέδωσε τα αρχιτεκτονικά σχέδια του χώρου και αναμένονται οι τεχνικές προδιαγραφές και η συγγραφή των δελτίων προσφορών, ώστε να προχωρήσουμε στην προκήρυξη για την κατασκευή του.
  4. Ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με Σχολική Μονάδα στη Νέα  Σμύρνη Αττικής η δημιουργία του ντοκυμανταίρ με θέμα τα μνημεία και το νερό. Το φιλμάκι, το οποίο υποτιτλήσθηκε και στα αγγλικά έλαβε μέρος σε Πανελλαδικό και Παγκύπριο διαγωνισμό μαθητικών ταινιών μικρού μήκους και απέσπασε από τη μεικτή Επιτροπή των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδος και Κύπρου το πρώτο βραβείο. Η πανδημία έχει αποτρέψει ως τώρα την επίσημη επίδοση του βραβείου στους συντελεστές και τη διάχυσή του στο ευρύτερο κοινό μέσω εκδηλώσεων και ανοικτών προβολών. Εν των μεταξύ έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο: https://www.youtube.com/watch?v=Rw_gx1nAgzE&feature=youtu.be  (στις ρυθμισεις επιλεξετε -->1080 και στους υποτιτλους--> αγγλικα).
  5. Προχώρησαν οι συνεντεύξεις για ιστορικά στοιχεία σχετικά με το Δάσος Πάφου και την πορεία του στον χρόνο, ενώ σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών συγκεντρώθηκε σχετικό φωτογραφικό υλικό για να παρουσιασθεί στην έκθεση για το Δάσος Πάφου. Η εκθεση θα μπορούσε, μετά την παρουσίασή της στη Λευκωσία να μεταφερθεί στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

 

 

 

 


 

 

 

PRESS RELEASE

4th Steering Committee Meeting of Mo.Na project
July 9, 2020


The 4th Steering Committee Meeting of the project Mo.Na: “Monuments In Nature: A Creative Co-Existence” was held via WebEx, on the 9th of July 2020. It was organized by the European Center of Byzantine & Post-Byzantine Monuments, Thessaloniki, Greece (LP in the Project) and representatives from all Project Partners, institutions from Albania, Greece, Cyprus and Bulgaria and external experts participated.
The 4th SC Meeting focused on discussing the current state of project implementation and expenditures, the next steps to be taken, the effects of COVID-19 on the implementation, and the necessary contribution by each partner.
Partners responsible for each work package elaborated in the implementation of each WP. Among the topics discussed was the holistic management approach, the effective adaptation to new COVID-19 conditions, habitat mapping for the promotion of biodiversity conservation, the progress of all pilot actions, brand for the promotion and protection of natural and cultural environment, as well as storytelling activities for multiple target groups.

 


 


 

 

 

2nd SC meeting and Workshop "The changing interaction in the balance between the human factor, cultural heritage and environment in accordance to the climate change – the case of Butrint"

Butrint - Tirana, Albania, 5-7 November 2019

 
Δεύτερη συνάντηση για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Balkan-Med Mo.Na, στο οποίο συμμετέχουν απο την Κύπρο η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, το Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Μονής Κύκκου και το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με θέμα τη διαχείριση των υδάτων απο τους πολιτισμικούς φορείς ανα τους αιώνες με παράδειγμα αυτό της Μονής Κύκκου.

 

 

 


 

Erasmus+

Higher Education Traineeships

 

Συνεχίζεται όπως κάθε χρόνο η υποδοχή μέσω του προγράμματος Erasmus+ φοιτητών από την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας.

 

2014

 

2015

 

2016

 

2017

 

2018

 

2019


 

Συμμετοχή της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα

Interreg Balkan-Mediterranean

Mo.Na - Monuments in Nature: A Creative Co-existence

 


 

   Erasmus+
KA2 - Strategic Partnerships for vocational education and training
Agreement number: 2016-1-UK01-KA202-024502
S.T.A.DY Dance: Skills & Tools to Address Diversity in Dance Training
2016-2018


Το διετές πρόγραμμα S.T.A.DY Dance: Skills and Tools to Address Diversity in Dance training, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016 και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/KA2- Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων των ευρωπαίων εκπαιδευτών χορού μέσα από την ανταλλαγή καλών πρακτικών ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα διαφορετικές ομάδες εκπαιδευομένων.

Το συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει το Dudley College of Technology (Ηνωμένο Βασίλειο) και τα εταιρικά ιδρύματα που συμμετέχουν είναι: Ι.Ι.Ε.Κ. ΑΞΙΑ (Ελλάδα), Companhia de Danca de Almada (Πορτογαλία), Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος) και Viksjoforsbaletten (Σουηδία).

Τα τελικά προϊόντα του προγράμματος περιλαμβάνουν ένα Εγχειρίδιο Καλών Πρακτικών για την κατάρτιση εκπαιδευτών χορού,

ένα DVD με τις μεθόδους που εφαρμόστηκαν στο χορό και

την ιστοσελίδα stadydance.eu  

με τα αποτελέσματα του προγράμματος.

 

 

 

 

        


Μάθετε πως μπορείτε να μάς στηρίξετε στο έργο μας στη σελίδα

Χορηγοί

                                           


 ΧΑΡΤΗΣ |MAP

   

                                          View ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ in a larger map
                                                     
 


 

 

Επικοινωνία: Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών/Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, Τ.Θ. 21436, 1508, Λευκωσία, Κύπρος,

 Τηλέφωνο: 00 357 22432578,   Τηλ/τυπο: 00 357 22 343439, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: cypriotstudies@gmail.com , cypriotstudies@logosnet.cy.net

 

http://www.facebook.com/cyprusfolk.artmuseum    http://cypriotstudies.blogspot.com/p/events.html