c

 

 

 

 

 

 

 Αρχική σελίδα        

 Εταιρεία

 Μουσείο Λ.Τ.Κ.

 Συνέδρια

 Τοποθεσία

 Ώρες Λειτουργίας

 Εκδηλώσεις

 Εκδόσεις

 Επικοινωνία 

 

 
    
   

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ                  ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


 

 

 Πρόσφατα νέα:

 

 

ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
"Προσκυνητάρια/Εικονοστάσια της Κύπρου"
Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, 19:00

book

prosfyges 1

prosfyges 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά θα φιλοξενήσει την έκθεση «η Φύση στην Τέχνη. Η περίπτωση της Κύπρου». Στην έκθεση παρουσιάζεται η απόδοση της τέχνης στη ρωμαϊκή και βυζαντινή τέχνη της Κύπρου. 

Επιμέλεια έκθεσης: δρ Ιωάννης Ηλιάδης, δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. 

Με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στη Θεσσαλονίκη. 

Διάρκεια έκθεσης: 29 Σεπτεμβρίου -30 Νοεμβρίου 2023. 

 

Προσκαλείσθε στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Φύση στην Τέχνη. Η περίπτωση της Κύπρου» την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στις 18.00. 

 

The National Museum of Medieval Art, Korηa, Albania has the honour to host the exhibition "Nature in Art. The case of Cyprus", an exhibition that represents, nature in the Roman and Byzantine Art of Cyprus.  

Curators: Dr. Ioannis Eliades and Dr. Charalampos G. Chotzakoglou, Society of Cypriot Studies, Lefkosia, Cyprus 

and the support by the European Centre for Byzantine and Post-Byzantine Monuments, Thessaloniki, Greece.
Duration of the Exhibition: September 29th – November 30th 2023.
 

 

You are cordially invited to attend the opening of the exhibition " Nature in Art. The case of Cyprus". The event will take place on
Friday, 29 September 2023, at 18:00. 

 

 

 

ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος

 Παραφράζοντας την καρτεσιανή μέθοδο της αμφιβολίας και του Cogito ergo sum, ο Αλμπέρ Καμύ μας ορίζει το όριο της αυτοσυνειδησίας της ύπαρξης στο αίσθημα του εξεγερμένου ανθρώπου. «Επαναστατώ, άρα υπάρχω», μας λέει ο Αλμπέρ Καμύ στο έργο του Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος, μεταθέτοντας το όριο της ύπαρξης του εξεγερμένου ανθρώπου στην αλλαγή στάσης ζωής. Είναι μια αξία που ο κάθε άνθρωπος προσδίδει στον εαυτό του και πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους, στο βαθμό που ο ίδιος ο εξεγερμένος την αξιολογεί ως κάτι πολυτιμότερο, ακόμη και από την ίδια του τη ζωή. Γίνεται γι’ αυτόν το υπέρτατο αγαθό και επομένως, δρα στο όνομα αυτής της αξίας. Ονομάζεται αξιοπρέπεια και απέχει από κάθε αίσθημα της κοινότητας των συμφερόντων. Η αξιοπρέπεια αυτή μετριέται μόνο όταν ταυτίζονται οι μοίρες και παίρνουμε θέση. Όταν δηλαδή το άτομο δεν είναι μόνο η αξία που πρόκειται να υπερασπιστεί αλλά η αξία, την οποία συνθέτουν … «το λιγότερο, όλοι οι άνθρωποι». Ο επαναστατημένος άνθρωπος, μέσα από την εξέγερση, ξεπερνά τον εαυτό του μέσω του άλλου και υπ’ αυτή την έννοια η εξέγερση γίνεται αλληλεγγύη και αποκτά μεταφυσικό χαρακτήρα. Δηλαδή, τη δύναμη που εμψυχώνει το άτομο για την υπεράσπιση μιας αξιοπρέπειας κοινής σε όλους τους ανθρώπους. Το όριο, λοιπόν, της αξίας του ανθρώπου βρίσκεται στην εξέγερση, και μάλιστα η ανθρώπινη αλληλεγγύη, η οποία εδράζεται σε αυτήν καθαυτή την εξέγερση, δικαιώνει την ύπαρξη του εξεγερμένου ανθρώπου.  

«Έχουμε, λοιπόν, το δικαίωμα να ισχυριστούμε, ότι κάθε εξέγερση που επικαλείται την άρνηση ή την καταστροφή αυτής της αλληλεγγύης χάνει πάραυτα το όνομα εξέγερση και γίνεται ένα, στην πραγματικότητα, με μια εγκληματική συναίνεση. Με τον ίδιο τρόπο, αυτή η αλληλεγγύη, μακριά από το συναίσθημα, παίρνει ζωή μόνο στο επίπεδο της εξέγερσης. Τότε αναγγέλλεται το αληθινό δράμα της επαναστατημένης σκέψης. Για να υπάρξει, ο άνθρωπος πρέπει να εξεγερθεί. Η εξέγερσή του, ωστόσο, οφείλει να σεβαστεί το όριο που ανακαλύπτει μέσα της και όπου ενώνονται οι άνθρωποι και αρχίζουν να υπάρχουν… Τούτη όμως η αλήθεια βγάζει το άτομο από τη μοναξιά του. Είναι ένας κοινός τόπος που θεμελιώνει με όλους τους ανθρώπους την πρωταρχική αξία. Επαναστατώ, άρα υπάρχουμε» (Αλμπέρ Καμύ, 1951).

Η νέα εικαστική πρόταση του Ευάγγελου Κωνσταντέλου αναπτύσσεται στον σύγχρονο χώρο της Αφηρημένης Τέχνης, με θέματα που αφορούν τον φιλοσοφικό στοχασμό του Αλμπέρ Καμύ και διαθέτουν οντολογικό περιεχόμενο. Η ουσία είναι η επανάσταση που ενσαρκώνεται καθημερινά από κάθε άνθρωπο. Που φαίνεται από την ορμή να επιβιώσει και να εξελιχθεί, να βασίσει και να ταυτίσει τον εαυτό του με τους άλλους. Όλους τους άλλους. Ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η ουσία είναι η εξέγερση, που κατακλύζει τις μαυροκόκκινες εικαστικές δημιουργίες, παρουσιάζοντας το όριο της αξίας του Επαναστατημένου Ανθρώπου. 

Ο Ευάγγελος Κωνσταντέλος είναι ακαδημαϊκός και εικαστικός. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Χαρακτική, η Ζωγραφική, το Ελεύθερο σχέδιο, η Γλυπτική, η Τοιχογραφία, η Φωτογραφία, η Σκηνογραφία, οι Εγκαταστάσεις στο χώρο, τα Κόμικς, τα Νέα Μέσα και η Ψηφιακή Τέχνη θα διαμορφώσουν σε πρακτικό επίπεδο τον τρόπο έκφρασης και δημιουργίας, συμμετέχοντας μάλιστα σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα, με την πρακτική άσκηση των εικαστικών μέσων, θα επιδοθεί σε μια ενδελεχή μελέτη της Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης και των Πολιτισμών, της Φιλοσοφίας και της Αισθητικής, της Σημειολογίας, της Θεωρίας της Κριτικής και της Επικοινωνίας. Το 2006 θα μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεταπτυχιακές σπουδές στη Χαρακτική, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο και συμμετείχε σε μελέτες της TATE του Λίβερπουλ και άλλων καλλιτεχνικών οργανισμών. Έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, ως υποψήφιος διδάκτορας πια, θα ερευνήσει στο Πανεπιστήμιο του Salford τις ιστορικές, φιλοσοφικές, ιδεολογικές, πολιτισμικές, πολιτικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες στην εξέλιξη της έννοιας του πολέμου και τη διαμόρφωση της έννοιας του κράτους. Με το πέρας της διδακτορικής του διατριβής, θα αρχίσει συστηματικά τη μελέτη της πολιτικής φιλοσοφίας, σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Goldsmiths, University of London, πολιτικό, θεωρητικό και στοχαστή του μεταμοντέρνου αναρχισμού, Saul Newman, καθώς επίσης και τη διδασκαλία της Συγκριτικής Μεταφυσικής στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS, University of London). Σήμερα διδάσκει Ηθική Φιλοσοφία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

 

konstantelos ekthesi

 

 

prosklisi biblioparousiasi aimilianidi

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σύμφωνα με τους εσωτερικούς Κανονισμούς και τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, της σχετικής Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών αναγγέλλει Προκήρυξη για την εργοδότηση Επιμελητού της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, του οποίου  τα απαιτούμενα προσόντα περιγράφονται παρακάτω στην ενότητα (Α).

Α) Περιγραφή υπηρεσιών:

Οι υπηρεσίες του Επιμελητού αναμένεται να αρχίσουν άμεσα. Ο Επιμελητής καλείται να εργασθεί στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (ΕΚΣ) σε εξαήμερη βάση (Δευτέρα-Σάββατο) από 10.00 -14.00 τη Δευτέρα, 08.30 έως 16.00 από Τρίτη έως και Παρασκευή, 09.00-13.00 το Σάββατο και την παρουσία του σε εκδηλώσεις της ΕΚΣ πέραν του ανωτέρω ωραρίου.

Μεταξύ άλλων, ο Επιμελητής αναμένεται να προσφέρει υπηρεσίες σχετικά με: ηλεκτρονική σάρωση και αποδελτίωση αρχείων, καταγραφή και τακτοποίηση βιβλίων και αρχείων, χειρισμός αλληλογραφίας, επίβλεψη χώρων, εξασφάλιση χορηγιών, διενέργεια έρευνας, προβολής και διάχυσης αποτελεσμάτων κλπ.

·         Καταγραφή εκθεμάτων και αρχείων φορέως, έλεγχος και τακτοποίηση εκθεμάτων, βιβλίων και αρχείων, καταχώριση και δημιουργία ηλεκτρονικών δελτίων, τεκμηρίωση αντικειμένων, συγγραφή Δελτίων Τύπου, προώθηση και διάχυση σε ΜΜΕ, ΜΜΔ και Διαδίκτυο, επίβλεψη χώρων, αναζήτηση χορηγιών, ηλεκτρονική σάρωση κ αποδελτίωση, γενικά καθήκοντα που προκύπτουν όσον αφορά στην υλοποίηση των τρεχουσών εργασιών ή άλλων Προγραμμάτων. στα οποία συμμετέχει η ΕΚΣ.

·         Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαχείριση  Πωλητηρίου, την καλή συνεργασία και συντονισμό με τη Διεύθυνση της ΕΚΣ για την προαγωγή των σκοπών της..

·         Σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις, εκδόσεις, διαλέξεις, συμπόσια, εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.). 

Β) Περιγραφή απαραίτητων χαρακτηριστικών και προσόντων εξειδικευμένου εμπειρογνώμονα:

Ελάχιστα προσόντα:

Γνώσεις γραμματειακών υπηρεσιών και Πληροφορικής

Πολύ καλή γνώση της Ελληνικής και καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας

Προγενέστερη εμπειρία:

Πρακτική εργασία σε συναφές αντικείμενο

Προϋπηρεσία σε αντίστοιχο φορέα ή με σε φορέα με αντίστοιχα καθήκοντα θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν

Επιπλέον προσόντα θα εκτιμηθούν ανάλογα των αναγκών της θέσης.

 

Γ) Παροχές:

·         Σταθερός μηνιαίος μισθός αναλόγως προσόντων

·         Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 

·         Κοινωνικές Ασφαλίσεις

·         ΓΕΣΥ

·         Προβλεπόμενες άδειες

·         Δυνατότητα επιδόματος επίτευξης στόχων (bonus)

·        Αμοιβή 900-1000€ αναλόγως προσόντων

 

Δ) Έντυπα για την υποβολή προσφορών:

·         Αίτηση

·         Πλήρες βιογραφικό σημείωμα

·         Αντίγραφα πτυχίων και βεβαιώσεων

·         Περιγραφή προσφοράς για τις παραπάνω υπηρεσίες

 

Για την υποβολή των προσφορών, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν είτε τηλεφωνικώς (00357-22.432.578), είτε ηλεκτρονικώς (cypriotstudies@gmail.com) με τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. δρα Ιωάννη Ηλιάδη. Οι προσφορές μαζί με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικώς στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση, είτε σε έντυπη μορφή στη διεύθυνση του ΜΛΤΚ της ΕΚΣ, Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, Τ.Θ. 21436, 1508 Λευκωσία, Κύπρος, υπόψιν του δρος Χαρ. Χοτζάκογλου έως τις 24 Απριλίου 2023.

 


 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΑΓΓΕΛΜΑ

Λευκωσία, 18 Φεβρουαρίου 2023

 

Τὸ Διοικητικὸ Συμβούλιο τῆς Ἑταιρείας Κυπριακῶν Σπουδῶν ἐκφράζει τὴ θλίψη του γιὰ τὴν ἐκδημία τῆς Κυριακοῦς Πελαγία (Παραλίμνι 08/07/1936-18/02/2023), διακεκριμένης ἑρμηνεύτριας καὶ μουσικοσυνθέτιδος, ἡ ὁποία καλλιέργησε  τὸ δημοτικὸ τραγούδι τῆς Κύπρου ἕως τὶς ἡμέρες μας ἀνανεώνοντάς το δημιουργικὰ καὶ συνεργάσθηκε καὶ μὲ τὸ Μουσεῖο Λαϊκῆς Τέχνης Κύπρου τῆς Ἑταιρείας Κυπριακῶν Σπουδῶν.

Συμμετέχουμε στὸ οἰκογνειακὸ πένθος προσευχόμενοι, ὅπως «Κύριος τάξῃ τὴν ψυχὴν αὐτῆς ἐν σκηναῖς Δικαίων καὶ ἐν κόλποις Ἀβραάμ».

 

δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου

Πρόεδρος Δ.Σ.

 

 

 

Έκδοση: Νάπολη και Ελληνική παλιγγενεσία | Napoli e Risorgimento Greco
1821-2021, Επιμέλεια: Αμαλία Παππά - Γιάννης Κορίνθιος

Η έκδοση, στην ελληνική και ιταλική γλώσσα, υλοποιήθηκε με την ευθύνη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας με τα Κρατικά Αρχεία της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli (ASNa)-(Ιταλία) και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, με αντικείμενο τη διοργάνωση έκθεσης αρχειακού υλικού κατά τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η δράση τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021.  
Περιλαμβάνονται εισαγωγικά κείμενα από τους εκπροσώπους των τριών φορέων σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης ενώ το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση των σχετικών εκθεμάτων. Το αρχειακό υλικό των Κρατικών Αρχείων της Νάπολης (ASNa) αποτέλεσε τον κορμό γύρω από τον οποίο προστέθηκε αντίστοιχο υλικό από την Ελλάδα και την Κύπρο. Περιλαμβάνονται συνολικά 157 τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές των τριών φορέων.
Σημαντικό μέρος της έκδοσης καταλαμβάνει το κείμενο Μυστικός Εταιρισμός στην Ελλάδα του Καποδίστρια. Το κείμενο συνοδεύεται από μεταγραμμένα και μεταφρασμένα αποσπάσματα κρυπτογραφημένων αναφορών Ναπολιτάνου πράκτορα, ο οποίος είχε εντοπίσει μυστικές εταιρείες που είχαν συγκροτηθεί και δρούσαν στην Ελλάδα κατά την Καποδιστριακή περίοδο. Με αφορμή αυτή τη συνεργασία, θεωρήσαμε σκόπιμο, να γίνουν γνωστά στο ελληνικό κοινό σημαντικά τεκμήρια που διασώζονται στο αρχείο της Αστυνομίας (Κρατικά Αρχεία της Νάπολης) και ανοίγουν την αυλαία σε ΅ια ανεξερεύνητη, εν πολλοίς, πλευρά του Ευρωπαϊκού Μυστικού Εταιρισμού και της δράσης ξένων φιλελευθέρων στην απελευθερωμένη Ελλάδα.
Ο τόμος ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των τριών φορέων οι οποίοι συνεργάστηκαν στην κοινή, αυτή προσπάθεια.

 

 

 

arxiepiskopos 

 

 

The Late Byzantine Mediterranean:
Byzantine Connectivities, Experiences and Identities in a Fragmented World
2022 Virtual Byzantine Colloquium

In memoriam
Speros Vryonis, Jr. (1928-2019)
Elizabeth A. Zachariadou (1931-2018)

7-8 June 2022

 
Senate House, University of London
Malet Street, London WC1E 7HU

Over the past two decades, there has been a remarkable progress in the way scholars approach the history and culture of former Byzantine areas under Latin Christian and Muslim rule in the period between 1200 and 1400. The picture emerging from these studies embraces unity and diversity, interaction and contention, synthesis and conservativism, new identities and old. Research on the history of Mediterranean has also shown that the political, religious and cultural fragmentation of the Eastern Mediterranean increased, rather than restrained, the development of multiple connectivities, among the peoples inhabiting this vast liquid area. Yet, the nature and degree of bonds of unity between Late Byzantium and the former Byzantine lands —encompassing the physical mobility of humans and objects, as well as institutional, ideological, religious and cultural links— requires a more systematic and in-depth exploration. The aim of this Colloquium is to re-address questions related to Byzantine connectivities, experiences and identities in Latin- and Muslim-ruled Mediterranean areas once belonging to the Byzantine Empire. Fifteen speakers from Britain, Cyprus, Germany, Greece, Serbia and the United States of America, representing a variety of scholarly fields and methodological approaches, will share findings of their research thus providing fresh and stimulating perspectives on the sense of belonging to Byzantium and its broader significance. The Colloquium is dedicated to the loving memory of two great scholars, Speros Vryonis, Jr. and Elizabeth A. Zachariadou, who transformed our perception of the Byzantine legacy in the Eastern Mediterranean.

ALL WELCOME

To join the Colloquium booking is essential through the following link:
https://ics.sas.ac.uk/events/late-byzantine-mediterranean-byzantine-connectivities-experiences-and-identities-a
For further information please contact Mrs Valerie James: valerie.james@sas.ac.uk

Co-organised by the The Hellenic Institute and the Centre for Greek Diaspora Studies, Royal Holloway, University of London, in collaboration with The Society of Cypriot Studies and The Cyprus Committee for Byzantine Studies, under the aegis of The Institute of Classical Studies, School of Advance Studies, University of London

 

 

 

Αναφορά στο περιοδικό "Ενατενίσεις", τεύχος 37, της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, για το Πρόγραμμα Monuments in Nature (Mo.Na)/Balkan Med. του οποίου εταίρος είναι και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών.

 

 

 

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΕΙΠΟΝΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΠΙΕΡΗ

 

 

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και η Ηχώ της Κύπρου 1821-2021
σας προσκαλούν στα εγκαίνια των εκθέσεων, κειμηλίων, έργων τέχνης και τεκμηρίων του απελευθερωτικού Αγώνος του 1821
«Χαῖρε ὦ Χαῖρε ἐλευθεριὰ» καὶ «Νάπολη καὶ Ἐλληνικὴ Παλιγγενεσία»
Στο Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία (απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο) στις 13 Ιουλίου 2021, 19:30.
Θα ακολουθήσει ξενάγηση και δεξίωση.
Δηλώσεις συμμετοχῆς κατὰ σειρὰ προτεραιότητος στὸν σύνδεσμο: https://bit.ly/3hwUUJi








Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλείστε όπως συμπληρώσετε τη φόρμα που θα βρειτε στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3xqpivj

 

 

 

 


 

 

 

The Municipality of Nessebar invites you to an international webinar within the project "Mo.Na: Monuments in Nature" on "Sustainable use and creative coexistence between natural and cultural heritage: the experience of Nessebar”

Time: Apr 23, 2021 10:00 Sofia

 

Join Zoom Meeting:

https://zoom.us/j/92226374273?pwd=Y0pEbXhKYnJmWFpUWlJmQWRJZzNLdz09

 

Meeting ID: 922 2637 4273

Passcode: 786366

 

 

 


 

 

Πρόσκληση σε διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσής μας Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία, την Κυριακή στις 25/4/2021 και ώρα 19:00. 

Zoom link

 

 

 

Επιστημονικό Συνέδριο «Κύπρος και 1821»

 

 

Η Ηχώ της Κύπρου 1821 – 2021 και η Κυπριακή Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών διοργανώνουν συνέδριο με θέμα «Κύπρος και 1821», το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται μέσω Facebook στις 10-11 Απριλίου 2021. Το συνέδριο διεξάγεται εξ αφορμής της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης με κεντρική ομιλήτρια τη Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και 34 εισηγητές από Κύπρο και Ελλάδα.

 

 

Θέμα του Συνεδρίου

Το συνέδριο έχει ως στόχο να φωτίσει πτυχές της συμβολής και συμμετοχής της Κύπρου στον Αγώνα του ΄21, καθώς και την επιρροή που άσκησε η Ελληνική Επανάσταση στην Κύπρο, περιλαμβανομένης της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας, μέσα από πρωτότυπες ερευνητικές συμβολές και ανακοινώσεις. Συμβολές που αφορούν σε προσωπικότητες ή σε συγκεκριμένα γεγονότα, καθώς και στην πρόσληψη του Αγώνα στις τέχνες και στα γράμματα. Ενδεικτικές θεματικές του συνεδρίου περιλαμβάνουν:

  • Συμβολή της Κύπρου και των Κυπρίων εθελοντών στον Αγώνα
  • Φιλική Εταιρεία και Κύπρος
  • Αγωνιστές του 1821 στην Κύπρο
  • Η κυπριακή εκκλησία στα χρόνια του Αγώνα
  • Μέτρα εναντίον του κυπριακού πληθυσμού την περίοδο του Αγώνα
  • Προσλήψεις του Αγώνα στα κυπριακά γράμματα και τέχνες
  • Ο απόηχος του 1821 στους απελευθερωτικούς αγώνες των Κυπρίων
  • Η απόπειρα σύναψης κυπριακού δανείου για τον Αγώνα
  • Κυπριακές πρωτοβουλίες και εκστρατείες προς υποστήριξη του Αγώνα
  • Όψεις εθνικού αυτοπροσδιορισμού υπό συγχρονικό ή διαχρονικό πρίσμα

 

Οργανωτική Επιτροπή

  • Δρ Αιμίλιος Α. Σολωμού, Πρόεδρος Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών
  • Καθ. Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
  • Δρ Ανδρέας Κάρυος, Δ.Σ. Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών
  • Δρ Αλέξης Αλέκου, Δ.Σ. Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών
  • Δρ Μαρία Χατζηαθανασίου, Δ.Σ. Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών
  • Ιλιάνα Κουλαφέτη, Ηχώ της Κύπρου 1821 – 2021
  • Μαρία Χριστοδούλου, Ηχώ της Κύπρου 1821 – 2021

 

Βρείτε εδώ τα links συμμετοχής στο ZOOM Webinar για την κάθε ημέρα ή παρακολουθήστε μας ζωντανά μέσω Facebook


 


 

 

 

Η πρόσκληση και το πρόγραμμα για το διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Balkan Med/Mo.Na: Monuments in Nature, που διοργανώνει η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών Κύπρου την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, 10:00-13:00 με θέμα: «Πρωτοβουλίες γιὰ τὴ φυσικὴ καὶ πολιτιστικὴ διαχείριση καὶ προτασία: ἡ περίπτωση τοῦ δάσους τοῦ Κύκκου ὡς χαρακτηριστικοῦ παραδείγματος». Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Για να εισέλθετε στη διαδικτυακή πλατφόρμα ακολουθήστε τις ακόλουθες οδηγίες: 


Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/95873981200?pwd=Vk9CM0YzdlIwLzUxUzRtbURlUTdKdz09

Meeting ID: 958 7398 1200

Passcode: 566355

Μπορείτε να προωθήσετε το παρόν σε οιονδήποτε πιστεύετε, ότι θα τον ενδιαφέρει.


The Society of Cypriot Studies and the Cyprus Dpt. of Forests invite you to the Cyprus International Webinar in the frame of the project Balkan Med/Mo.Na: Monuments in Nature with subject: “Initiatives for natural and cultural management and protection - The Kykkos Forest as an exemplary model”. 
The Webinar will take place on Friday, April 9th, 2021, between 10.00a.m. and 13.00p.m. The participation is free.
Follow the instructions in order to join the e-meeting:


Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/95873981200?pwd=Vk9CM0YzdlIwLzUxUzRtbURlUTdKdz09

Meeting ID: 958 7398 1200

Passcode: 566355

Please feel free to forward the invitation to anyone interested in.

Project co-funded by the European Union and National Funds of the participating countries 


 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΕΝΝΕΣΙΑ 1821-2021

 12.3.2021

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών εξ αφορμής της συμπλήρωσης 200 χρόνων της ελληνικής Παλιγγενεσίας διοργανώνει δύο εκθέσεις με αρχειακά έγγραφα και πολύτιμα κειμήλια της εποχής.

Στην πρώτη έκθεση με τίτλο: «Νάπολη και ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021» η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε συνεργασία με το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli) και με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αθήνα) συνδιοργανώνει τρεις παράλληλες εκθέσεις στη Νάπολη, στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Μία σειρά από αρχειακά τεκμήρια, πολλά εξ αυτών ανέκδοτα, καθώς και ιστορικά κειμήλια αναδεικνύουν την περίοδο από τους προεπαναστατικούς χρόνους έως και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και τη δράση του Φιλελληνισμού. Μία σειρά εγγράφων αναφέρονται στην εμπλοκή της Κύπρου στον αγώνα του 1821 και ως εκ τούτου φωτίζονται λιγότερο γνωστές πτυχές. Περιλαμβάνονται 157 τεκμήρια από τους τρεις φορείς και οργανώνονται στις εξής ενότητες:

Α. Βασίλειο των Δύο Σικελιών

Β. Πολεμικές επιχειρήσεις

Γ. Ναυσιπλοΐα (ναυτικοί, πειρατεία)

Δ. Φιλελληνισμός

Ε. Η Κύπρος στον αγώνα του 1821

 

Τα εγκαίνια των τριών εκθέσεων (Αρχεία Νάπολης, ΓΑΚ Αθηνών και Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών) θα πραγματοποιηθούν αρχικώς διαδικτυακά με ψηφιακή περιήγηση στις 15 Μαρτίου στις παρακάτω ιστοσελίδες και διά ζώσης μόλις επιτρέψουν οι περιστάσεις.  

https://www.archiviodistatonapoli.it

http://www.gak.gr

http://www.cypriotstudies.org

  

Συντελεστές της έκθεσης «Νάπολη και ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021»:

Συντονιστής δράσης:  Γιάννης Κορίνθιος

Οργανωτική Επιτροπή:

Candida Carino (Αρχεία Νάπολης)

Αμαλία Παππά (ΓΑΚ)

δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και δρ Ιωάννης Ανδ. Ηλιάδης (Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών)

Γραφιστικός σχεδιασμός – επεξεργασία πολυμέσων: Armando Traglia

Οι εκθέσεις στις τρεις χώρες τελούν υπό τις αιγίδες της Επιτροπής «Ελλάδα 1821», Περιφέρειας Καμπανίας, Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη, Πρεσβεία της Ιταλίας στη Λευκωσία, Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αγία Έδρα.

Έκθεση «Χαίρε, Ω Χαίρε Ελευθεριά»

Στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, η οποία στεγάζεται στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, όπου και τα ιερά δώματα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού θα εκτεθούν πέραν της πρώτης έκθεσης, μία πληθώρα επιπρόσθετων κειμηλίων, που σχετίζονται με την περίοδο του 1821. Τα εκθέματα προέρχονται από τις Συλλογές του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, καθώς και τις ιδιωτικές συλλογές της οικογένειας Παύλου Κυπριανού, του νομισματολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, του Άγι Φιλιππίδη και της οικογένειας Πάτροκλου Σταύρου, της Ι. Μ. Μαχαιρά, της Ι. Μ. Κύκκου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Σε αυτά περιλαμβάνονται όπλα της περιόδου, χαρακτικά, σπάνιες εκδόσεις, τοιχογραφίες και είδη λαϊκής τέχνης με απεικονίσεις ηρώων της επανάστασης του 1821, γραμματόσημα, πορτραίτα του αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, χάρτες, εφημερίδες εποχής, ενδυμασίες εποχής, αναμνηστικά μετάλλια, φιγούρες θεάτρου Σκιών, ζωγραφικοί πίνακες του Φώτη Κόντογλου και του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Ξεχωριστή θέση μεταξύ των εκθεμάτων κατέχει το πρόπλασμα γλυπτού με τον Ιωάννη Βαπτιστή, το οποίο δώρισε στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών ο Ιταλός γλύπτης Don Battista Marello παραβάλλοντας την καρατόμηση του Προδρόμου με τον Κυπριανό.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω εκθέσεων και σε συνεργασία με την «Ηχώ της Κύπρου» και το τηλεοπτικό κανάλι ΣΙΓΜΑ ετοιμάστηκαν επίσης ταινίες μικρού μήκους ελληνιστί και ιταλιστί, όπου αναδεικνύονται πολλά από τα κειμήλια, που εκτίθενται και προβάλλεται ο αγώνας του 1821.

Η Έκθεση είναι υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στη Λευκωσία και υποστηρίζεται από την Ασφαλιστική Εταιρεία Προδρόμου και Μακρυγιάννης, την Ηχώ της Κύπρου, τον Τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, και το Γραφείο του Πιστοποιούντος Υπαλλήλου «Κωνσταντίνου Αργυρού»

 Ita. - Gre.:    https://fb.watch/4a-lzMgb87/

 Eng. - Fra.:  https://fb.watch/4a-wXQEx9d/

 

 Παρουσίαση Έκθεσης:  https://www.youtube.com/watch?v=p85bb2SE2rg&ab_channel=kypriakaiSpoudai

24 βίντεο από το κανάλι Σίγμα: https://www.youtube.com/watch?v=9Dn-ae6hjUc&ab_channel=kypriakaiSpoudai

Τα μονόλεπτα ένθετα που αφορούν τη συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία δημιουργήθηκαν από το Sigma σε συνεργασία με την Ηχώ της Κύπρου 1821 – 2021, την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Η σύνθεση των κειμένων που αφορούν τα ένθετα με θέμα τη συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία έχει πραγματοποιηθεί από τις ιστορικούς Ιλιάνα Κουλαφέτη και Μαρία Χριστοδούλου του τμήματος Ιστορίας και Τέχνης του δικηγορικού γραφείου Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ.

Υπεύθυνος παραγωγής των ενθέτων: Μάριος Αντωνιάδης. Μετάφραση στα Ιταλικά από την Gaia Zaccagni και υπότιτλοι από την Ολυμπία Παπαδημητρίου

Παράλληλες εκθέσεις, Νάπολη - Ελληνική Παληγγενεσία: https://www.youtube.com/watch?v=y1IU_Ov2Ngc&ab_channel=kypriakaiSpoudai

 

 1821 Μια ιστορία εικόνων - Έκθεση Νάπολη - Ελλάδα - Κύπρος  https://www.youtube.com/watch?v=_HVVZamXNaA&ab_channel=kypriakaiSpoudai

 1821 napoli elliniki paliggenesia

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Press Release of the 6th Steering Committee Meeting of Mo.Na project

 


 

 

 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ BALKAN-MED/ MONA

Φεβρουάριος 2021

Η  Εταιρεία Κυπριακῶν Σπουδῶν κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2020 προχώρησε με τις επιμέρους δράσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Balkan-Med/Mona ως εξής:

  1. Ολοκλήρωσε μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων σχετικά με την έρευνα για το νερό και τα μνημεία, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας.
  2. Ολοκλήρωσε την έρευνα, μελέτη, συγγραφή, σχεδιασμός, εικονογράφηση, μαγνητοσκόπηση και επιμέλεια του εκπαιδευτικού προγράμματος με την ανάθεση δημιουργίας πρωτότυπης ιστορίας με παραδοσιακά στοιχεία σχετικά με το νερό και το δάσος της Πάφου. Η συγγραφή του σχετικού έργου βασίσθηκε στο παραδοσιακό Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη. Έχοντας ολοκληρωθεί οι ανωτέρω δράσεις αναμένεται η τελευταία διόρθωση των τυπογραφικών δοκιμίων και η έκδοση του παραδοτέου, καθώς επίσης ο πολλαπλασιασμός του ψηφιακού δίσκου, που θα συνοδεύει την έκδοση.
  3. Κέντρο Πληροφόρησης (Info Point): συνεχίσθηκε η συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederic στη Λευκωσία για το Info-Point, στο οποίο θα προβάλλονται δράσεις και παραδοτέα του προγράμματος Μο.Να και μετά την περαίωσή του.  Η Ομάδα Μελέτης του έργου παρέδωσε τα αρχιτεκτονικά σχέδια του χώρου και αναμένονται οι τεχνικές προδιαγραφές και η συγγραφή των δελτίων προσφορών, ώστε να προχωρήσουμε στην προκήρυξη για την κατασκευή του.
  4. Ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με Σχολική Μονάδα στη Νέα  Σμύρνη Αττικής η δημιουργία του ντοκυμανταίρ με θέμα τα μνημεία και το νερό. Το φιλμάκι, το οποίο υποτιτλήσθηκε και στα αγγλικά έλαβε μέρος σε Πανελλαδικό και Παγκύπριο διαγωνισμό μαθητικών ταινιών μικρού μήκους και απέσπασε από τη μεικτή Επιτροπή των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδος και Κύπρου το πρώτο βραβείο. Η πανδημία έχει αποτρέψει ως τώρα την επίσημη επίδοση του βραβείου στους συντελεστές και τη διάχυσή του στο ευρύτερο κοινό μέσω εκδηλώσεων και ανοικτών προβολών. Εν των μεταξύ έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο: https://www.youtube.com/watch?v=Rw_gx1nAgzE&feature=youtu.be  (στις ρυθμισεις επιλεξετε -->1080 και στους υποτιτλους--> αγγλικα).
  5. Προχώρησαν οι συνεντεύξεις για ιστορικά στοιχεία σχετικά με το Δάσος Πάφου και την πορεία του στον χρόνο, ενώ σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών συγκεντρώθηκε σχετικό φωτογραφικό υλικό για να παρουσιασθεί στην έκθεση για το Δάσος Πάφου. Η εκθεση θα μπορούσε, μετά την παρουσίασή της στη Λευκωσία να μεταφερθεί στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRESS RELEASE

4th Steering Committee Meeting of Mo.Na project
July 9, 2020


The 4th Steering Committee Meeting of the project Mo.Na: “Monuments In Nature: A Creative Co-Existence” was held via WebEx, on the 9th of July 2020. It was organized by the European Center of Byzantine & Post-Byzantine Monuments, Thessaloniki, Greece (LP in the Project) and representatives from all Project Partners, institutions from Albania, Greece, Cyprus and Bulgaria and external experts participated.
The 4th SC Meeting focused on discussing the current state of project implementation and expenditures, the next steps to be taken, the effects of COVID-19 on the implementation, and the necessary contribution by each partner.
Partners responsible for each work package elaborated in the implementation of each WP. Among the topics discussed was the holistic management approach, the effective adaptation to new COVID-19 conditions, habitat mapping for the promotion of biodiversity conservation, the progress of all pilot actions, brand for the promotion and protection of natural and cultural environment, as well as storytelling activities for multiple target groups.

 

 


 

 

 

 

24.05.2020


 

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

(www.cypriotstudies.org) 

Σύμφωνα με τους εσωτερικούς Κανονισμούς και τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, της σχετικής Νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις σχετικές πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «MoNa: Monuments in Nature» στο πλαίσιο του Interreg Balkan-Mediterranean το Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών αναγγέλλει Προκήρυξη για την εργοδότηση Επιμελητού της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, του οποίου τα απαιτούμενα προσόντα περιγράφονται παρακάτω στην ενότητα (Α). 

Α) Περιγραφή υπηρεσιών:

Οι υπηρεσίες του Επιμελητού αναμένεται να αρχίσουν από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου 2020. Ο επιμελητής καλείται να εργασθεί στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (ΕΚΣ) σε εξαήμερη βάση (Δευτέρα-Σάββατο): Δευτέρα, 10.00 έως 14.00, Τρίτη έως και Παρασκευή, 08.30 έως 16.30, Σάββατο 09.00 έως 13.00 και είναι απαραίτητη η παρουσία του σε εκδηλώσεις της ΕΚΣ πέραν του ανωτέρω ωραρίου.

Μεταξύ άλλων, ο Επιμελητής αναμένεται να προσφέρει υπηρεσίες όπως:
• Καταγραφή εκθεμάτων και αρχείων φορέως, έλεγχος και τακτοποίηση εκθεμάτων, καταχώριση και δημιουργία ηλεκτρονικών δελτίων για κάθε αντικείμενο, επιστημονική τεκμηρίωση αντικειμένων, συγγραφή Δελτίων Τύπου, προώθηση και διάχυση σε ΜΜΕ, ΜΜΔ και Διαδίκτυο, επίβλεψη χώρων, εξασφάλιση χορηγιών, ηλεκτρονική σάρωση κ αποδελτίωση, καταγραφή και τακτοποίηση βιβλίων και αρχείων, άλλα γενικά καθήκοντα που προκύπτουν όσο αφορά στην υλοποίηση των τρεχουσών εργασιών ή άλλων Προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η ΕΚΣ.
• Ηλεκτρονική σάρωση και αποδελτίωση παλαιών αρχείων, καταγραφή και τακτοποίηση βιβλίων και αρχείων, χειρισμός αλληλογραφίας, επίβλεψη χώρων, εξασφάλιση χορηγιών, διενέργεια έρευνας, προβολής και διάχυσης αποτελεσμάτων κλπ.). Θα προσφερθεί επιμόρφωση στο σύστημα ΑΒΕΚΤ.
• Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων (καταγραφή και τεκμηρίωση των εκθεμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στα προγράμματα, τεκμηριωμένη έρευνα και συλλογή επιστημονικού υλικού, σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού καθοδήγηση παιδιών/ενήλικων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα), διαχείριση Πωλητηρίου.
• Σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις, εκδόσεις, διαλέξεις, συμπόσια, εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.).
• Γενική διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΕΚΣ σε συνεργασία με τον Συντονιστή και τη Διαχειριστική Αρχή στην Κύπρο σε επίπεδο συντονισμού, οργάνωσης, προετοιμασίας βάσει των παραδοτέων και της προετοιμασίας λογιστικής διεκπεραίωσης.
• Αναβάθμιση της σχετικής υποδομής της ΕΚΣ και την καλή συνεργασία και συντονισμό με τη Διεύθυνση της ΕΚΣ για την προαγωγή των σκοπών της.
• Μετά την ευδόκιμο δοκιμαστική υπηρεσία ενός (1) έτους ο/η υποψήφιος/α δύναται να υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΣ αίτηση μονιμοποίησης.

 

Β) Περιγραφή απαραίτητων χαρακτηριστικών και προσόντων εξειδικευμένου εμπειρογνώμονα:

Ελάχιστα προσόντα:
1. Γραμματειακές σπουδές ή σχετικές γνώσεις
2. Γνώσεις Λογιστικής (ταμειακά)
3. Γνώσεις Πληροφορικής
4. Πολύ καλή γνώση της Ελληνικής και καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας
5. Προγενέστερη εμπειρία:
    α.Πρακτική εργασία σε συναφές αντικείμενο
    β.Προϋπηρεσία σε αντίστοιχο φορέα ή σε φορέα με αντίστοιχα καθήκοντα θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν
6. Επιπλέον προσόντα ανάλογα των αναγκών της θέσης θα συνεκτιμηθούν.

 

Γ) Παροχές: 

• Σταθερός μηνιαίος μισθός αναλόγως προσόντων: Βασικός μισθός ανάληψης καθηκόντων: 834 ευρώ μεικτά.
• Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη/ΓΕΣΥ
• Κοινωνικές Ασφαλίσεις
• Προβλεπόμενες άδειες
• Δυνατότητα επιδόματος επίτευξης στόχων (bonus)

 

Δ) Έντυπα για την υποβολή προσφορών: 

1. Αίτηση:  https://forms.gle/wU6nqcXvCBQX9NU39

2. Πλήρες βιογραφικό σημείωμα.
3. Αντίγραφα πτυχίων και βεβαιώσεων.
4. Περιγραφή προσφοράς για τις παραπάνω υπηρεσίες (σύντομο κείμενο του υποψηφίου, για θέματα, που επιθυμεί να ληφθούν υπόψιν).
5. Στοιχεία προηγούμενων εργοδοτών με τηλέφωνο και ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή/και γραπτές συστάσεις τους.

 Για την υποβολή των προσφορών, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν είτε τηλεφωνικώς (00357-22432578), είτε ηλεκτρονικώς (cypriotstudies@gmail.com) .

Οι προσφορές μαζί με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικώς στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση, είτε σε έντυπη μορφή στη διεύθυνση του ΜΛΤΚ της ΕΚΣ, Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, Τ.Θ. 21436, 1508 Λευκωσία, Κύπρος, υπόψιν του δρος Χαρ. Χοτζάκογλου (Οδηγίες:
https://goo.gl/maps/RVguf6bithWNLefZ8 ).

 Τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Παρασκευή 05 Ιουνίου 2020, 12.30 μ.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για να παρουσιασθούν σε συνέντευξη το Σάββατο 06 Ιουνίου 2020 στις 09:00 στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου, α΄ όροφος) και ο/η επιτυχών/ούσα υποψήφιος/α δύναται να προσληφθεί εντός της δεύτερης εβδομάδος του Ιουνίου, κατόπιν έγκρισης του Δ.Σ. 

Εκ της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών





Λευκωσία, 20 Απριλίου 2020

† Ἀνδρέας Γιακόβλεβιτς
(Ἀρίλιε Σερβίας 1940 – Λευκωσία 20 Ἀπριλίου 2020)

Τὸ Διοικητικὸ Συμβούλιο τῆς Ἑταιρείας Κυπριακῶν Σπουδῶν ἀνακοινώνει μὲ βαθύτατη θλίψη τὴν ἐκδημία τοῦ βυζαντινολόγου δρος Ἀνδρέα Γιακόβλεβιτς. Ὁ ἐκ Σερβίας ὁρμώμενος ἐρευνητὴς σπούδασε βυζαντινή φιλολογία στὴν Ἀθήνα. Ὡς μαθητὴς τοῦ Ἀθαν. Κομίνη ἐξειδικεύθηκε στὴν ἑλληνικὴ παλαιογραφία καὶ στὰ μουσικὰ χειρόγραφα καὶ ἐγκαταστάθηκε μόνιμα στὴν Κύπρο, ὅπου ἐργάσθηκε ὡς ἐρευνητὴς στὸ Κέντρο Μελετῶν «Ἀρχάγγελος» τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κύκκου καὶ παράλληλα δίδαξε σὲ φοιτητὲς βυζαντινὴ παλαιογραφία.
Συνέγραψε ποικίλες μελέτες κυρίως γιὰ τὴ βυζαντινὴ φιλολογία, παλαιογραφία, προσωπογραφία, βυζαντινὴ μουσικὴ καὶ ἐξέδωσε μεταξὺ ἄλλων καταλόγους μουσικῶν χειρογράφων Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Κύπρου καὶ Μονῶν τῆς Μεγαλονήσου (Μονὴ Ὁσ. Νεοφύτου, Μονὴ Κύκκου, Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Κύπρου κτλ.) καὶ μονογραφίες γιὰ κώδικες Ἀθωνικῶν μονῶν (Κῶδιξ Λαύρας 108) καὶ Βιβλιοθηκῶν (Κῶδιξ Ἐθνικῆς Βιβλιοθήκης Ἑλλάδος 928). Ἐπιμελήθηκε ἐπὶ σειρὰ ἐτῶν τὴν Ἐπετηρίδα τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κύκκου ὡς ἐπιστημονικὸς ἐκδότης της.
Διετέλεσε μέλος τῆς Ἑταιρείας Κυπριακῶν Σπουδῶν καὶ τῆς Κυπριακῆς Ἐπιτροπῆς Βυζαντινῶν Σπουδῶν.

Ακολουθεί απόσπασμα από ανακοίνωση του σε ημερίδα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.
https://www.youtube.com/watch?v=uhEZ7bDFopI&feature=youtu.be

†Andreas Jakovljević
(Arilje 1940 - Lefkosia 2020)
With great sadness the Board of the Society of Cypriot Studies informs that the Byzantinologist Andreas Jakovljević has passed away on April 20th, 2020. The Serbian scholar studied Byzantine philology in Athens under the supervision of Prof. Ath. Komines and was specialized in Greek paleography and Byzantine music manuscripts. He settled down in Cyprus, where he worked as scientific researcher of the Research Center “Archangel” of the Holy Monastery of Kykkos and at the same time was teaching paleography to his students.
He wrote several articles on Byzantine Philology, paleography, music and published catalogues of music manuscripts of Bishoprics in Cyprus and Cypriot monasteries (Holy Neophytos, Kykkos, Archbishopric of Cyprus etc.), as well as books on Byzantine manuscripts as Cod. Athos Lavra 108, Cod. Nat. Bibl. Ath. 928. He was for several years the academic editor of the Yearbook of the Holy Monastery of Kykkos. He was member of the Society of Cypriot Studies and member of the Cyprus Commission for Byzantine Studies.

https://www.youtube.com/watch?v=uhEZ7bDFopI&feature=youtu.be



Λευκωσία, 27 Μαρτίου 2020

Ἀγαπητὲς καὶ ἀγαπητοὶ Ἑταῖροι,
δεδομένων τῶν δημιουργηθεισῶν συνθηκῶν καὶ κατόπιν τοῦ τελευταίου Διαγγέλματος τοῦ Προέδρου τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας, ἡ προγραμματισθεῖσα διάλεξη τῆς Ἑταιρείας Κυπριακῶν Σπουδῶν καὶ τοῦ Πανεπιστημίου ΝΕΑΠΟΛΙΣ Πάφου ἐν ὄψει τῶν ἐθνικῶν ἐπετείων τῆς 25ης Μαρτίου καὶ τῆς 1ης Ἀπριλίου καὶ στὸ πλαίσιο τῶν ἑξηντάχρονων τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας ἀναβάλλεται καὶ θὰ πραγματοποιηθεῖ ἐν εὐθέτῳ χρόνῳ, γιὰ τὸν ὁποῖο θὰ ἐνημερωθεῖτε.

Ἐκ τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου


Λευκωσία, 11 Μαρτίου 2020

Αγαπητοί Εταίροι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναΐού στην Κύπρο και τον περιορισμό των συγκεντρώσεων πέραν των 75 ατόμων μετά λύπης του αποφάσισε να μεταθέσει την ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Διοικητικό Συμβούλιο
Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών

 

 

 

 

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Σύμφωνα με τους εσωτερικούς Κανονισμούς και τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, της σχετικής Νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις σχετικές πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Πρόγραμματος «MoNa: Monuments in Nature» στο πλαίσιο του Interreg Balkan-Mediterranean το Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών αναγγέλλει Προκήρυξη για την εργοδότηση Επιμελητού της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, του οποίου τα απαιτούμενα προσόντα περιγράφονται παρακάτω στην ενότητα (Α).

Α) Περιγραφή υπηρεσιών:
Οι υπηρεσίες του Επιμελητού αναμένεται να αρχίσουν από την 13η Ιανουαρίου 2019. Ο Επιμελητής καλείται να εργασθεί στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (ΕΚΣ) σε εξαήμερη βάση (Δευτέρα-Σάββατο) από 10.00 -13.00 τη Δευτέρα, 08.30 έως 16.30 από Τρίτη έως και Παρασκευή, 09.00-13.00 το Σάββατο και την παρουσία του σε εκδηλώσεις της ΕΚΣ πέραν του ανωτέρω ωραρίου.
Μεταξύ άλλων, ο Επιμελητής αναμένεται να προσφέρει υπηρεσίες σχετικά με: Ηλεκτρονική σάρωση και αποδελτίωση παλαιών αρχείων, καταγραφή και τακτοποίηση βιβλίων και αρχείων, χειρισμός αλληλογραφίας, επίβλεψη χώρων, εξασφάλιση χορηγιών, διενέργεια έρευνας, προβολής και διάχυσης αποτελεσμάτων κλπ.).
• Καταγραφή εκθεμάτων και αρχείων φορέως, έλεγχος και τακτοποίηση εκθεμάτων, καταχώριση και δημιουργία ηλεκτρονικών δελτίων για κάθε αντικείμενο, επιστημονική τεκμηρίωση αντικειμένων, συγγραφή Δελτίων Τύπου, προώθηση και διάχυση σε ΜΜΕ, ΜΜΔ και Διαδίκτυο, επίβλεψη χώρων, εξασφάλιση χορηγιών, επιμόρφωση στο σύστημα ΑΒΕΚΤ, ηλεκτρονική σάρωση κ αποδελτίωση, καταγραφή και τακτοποίηση βιβλίων και αρχείων, άλλα γενικά καθήκοντα που προκύπτουν όσο αφορά στην υλοποίηση των τρεχουσών εργασιών ή άλλων Προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η ΕΚΣ.
• Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων (καταγραφή και τεκμηρίωση των εκθεμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στα προγράμματα, τεκμηριωμένη έρευνα και συλλογή επιστημονικού υλικού, σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού καθοδήγηση παιδιών/ενήλικων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα), διαχείριση Πωλητηρίου.


• Τη γενική διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΕΚΣ σε συνεργασία με τον Συντονιστή και τη Διαχειριστική Αρχή στην Κύπρο σε επίπεδο συντονισμού, οργάνωσης, προετοιμασίας βάσει των παραδοτέων και της προετοιμασίας λογιστικής διεκπεραίωσης.
• Σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις, εκδόσεις, διαλέξεις, συμπόσια, εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.).
• Την αναβάθμιση της σχετικής υποδομής της ΕΚΣ και την καλή συνεργασία και συντονισμό με τη Διεύθυνση της ΕΚΣ για την προαγωγή των σκοπών της.

Β) Περιγραφή απαραίτητων χαρακτηριστικών και προσόντων εξειδικευμένου εμπειρογνώμονα:
Ελάχιστα προσόντα:
Γραμματειακές σπουδές, λογιστική και γνώσεις Πληροφορικής
Πολύ καλή γνώση της Ελληνικής και καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας
Προγενέστερη εμπειρία:
Πρακτική εργασία σε συναφές αντικείμενο
Προϋπηρεσία σε αντίστοιχο φορέα ή με σε φορέα με αντίστοιχα καθήκοντα θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν
Επιπλέον προσόντα θα εκτιμηθούν ανάλογα των αναγκών της θέσης.

Γ) Παροχές:
• Σταθερός μηνιαίος μισθός αναλόγως προσόντων
• Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
• Κοινωνικές Ασφαλίσεις
• Προβλεπόμενες άδειες
• Δυνατότητα επιδόματος επίτευξης στόχων (bonus)
Δ) Έντυπα για την υποβολή προσφορών:
• Αίτηση
• Πλήρες βιογραφικό σημείωμα
• Αντίγραφα πτυχίων και βεβαιώσεων
• Περιγραφή προσφοράς για τις παραπάνω υπηρεσίες
Για την υποβολή των προσφορών, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν είτε τηλεφωνικώς (00357-22.432.578), είτε ηλεκτρονικώς (cypriotstudies@gmail.com) με τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. δρα Ιωάννη Ηλιάδη. Οι προσφορές μαζί με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικώς στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση, είτε σε έντυπη μορφή στη διεύθυνση του ΜΛΤΚ της ΕΚΣ, Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, Τ.Θ. 21436, 1508 Λευκωσία, Κύπρος, υπόψιν του δρος Χαρ. Χοτζάκογλου.
Η τελική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 7η /01/2019. Οι υποψήφιοι θα κληθούν σε συνέντευξη το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2019 και ο επιτυχών θα προσληφθεί από 13 Ιανουαρίου 2019.


Εκ της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών


 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Λευκωσία 10 Σεπτεμβρίου 2019

Σύμφωνα με τους εσωτερικούς Κανονισμούς, τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και της σχετικής Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών αναγγέλλει Πρόσκληση Ένδιαφέροντος με οικονομική προσφορά στο πλαίσιο μειοδοτικού διαγωνισμού για διεκπεραίωση υπηρεσιών, όπως αυτές περιγράφονται παρακάτω.

Αντικείμενο: Διώροφη κατοικία ειδικού χαρακτήρα στην οδό Κωνσταντινουπόλεως ‐ Καϊμακλί Δήμου Λευκωσίας.

Στοιχεία κατοικίας: η εν λόγω κατοικία βρίσκεται σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα, είναι χαρακτηρισμένη ως κτήριο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Αποτελείται από ισόγειο 138τμ και όροφο 127τμ., συνολικού εμβαδού περ. 265τμ. Πρόκειται για κτίσμα από φέρουσα τοιχοποιΐα με ωμόπλινθους, το δε δάπεδο ορόφου, o πρόβολος στο κέντρο της πρόσοψης του ορόφου και η στέγη έχουν ξύλινο σκελετό. Είναι διαχωρισμένο σε δύο κατοικίες, με ισόγειο και όροφο η κάθε μία.

Απαιτούμενες εργασίες προκήρυξης:

1. Αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης, αποτύπωση υλικών κάθε δομικού στοιχείου, κουφωμάτων, κλιμάκων κτλ. Αρχιτεκτονικά σχέδια (κατόψεις, όψεις, τομές, κάλυψη, χωρομετρικό κτλ.).

2. Εντοπισμός μεταγενέστερων τοίχων κατά τον διαχωρισμό του κτηρίου σε δύο επιμέρους κατοικίες, όπως και άλλων πιθανών τροποποιήσεων (με καθαίρεση κονιαμάτων, όπου απαιτείται).

3. Στατικός έλεγχος αντοχής (τοιχοποιϊών, μεσοπατώματος, στέγης, κλιμάκων, προβόλου πρόσοψης) με προοπτική αλλαγής χρήσης ορόφου. Εκτίμηση κατάστασης φέρουσας τοιχοποιΐας.

4. Προτάσεις αποκατάστασης ‐ στατικής ενίσχυσης, αρχιτεκτονικά σχέδια εφαρμογής, κατασκευαστικά σχέδια λεπτομερειών επεμβάσεων (Τοιχοποιϊών, Μεσοπατώματος, Στέγης, κλιμάκων, Προβόλου πρόσοψης), προτάσεις για καθαιρεταία τμήματα.

5. Προετοιμασία φακέλου για ένταξη κτηρίου στα διατηρητέα ή στα κτίσματα ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος με διερεύνηση για:

α) απαιτήσεις επεμβάσεων, β) τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας γ) μεταφορά συντελεστή δόμησης κτλ.

6. Έκδοση πολεοδομικής άδειας

7. Έκδοση οικοδομικής άδειας (αρχιτεκτονικά, στατικά, ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά)

8. Καθοδήγηση για την σύνταξη τευχών δημοπράτησης οικοδομικών εργασιών.

9. Επίβλεψη εργασιών ανακαίνισης ‐ αποκατάστασης ‐ ενίσχυσης

10. Χρονοδιάγραμμα των ως άνω εργασιών.

Οι προσφορές μαζί με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση cypriotstudies@gmail.com, είτε σε έντυπη μορφή στη διεύθυνση: Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, Τ.Θ. 21436, 1508 Λευκωσία. Για τυχόν διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν είτε τηλεφωνικώς (00357-99759.021), είτε ηλεκτρονικώς (chotzako@hotmail.com) με τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου. Οι προσφορές θα αξιολογηθούν από ad hoc Υποεπιτροπή της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

Η τελική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος και οικονομικών προσφορών είναι η 10η Ὀκτωβρίου 2019 και ώρα 12.00.

 

Εκ της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών


 

 

Mo.Na - Monuments in Nature: A Creative Co-existence

 

 

 

 

 

 

Ἐπιστημονικὸ Συμπόσιο μὲ θέμα «Τὸ Λευκόνοικο ἀπὸ τὴν Ἀρχαιότητα ἕως σήμερα»


 

Ἡ Ἑταιρεία Κυπριακῶν Σπουδῶν καὶ ὁ Δῆμος Λευκονοίκου ἐξ ἀφορμῆς τῆς συμπλήρωσης ἐφέτος τῶν ὀγδοντάχρονων τοῦ Δήμου καὶ τῆς συμπλήρωσης 80 χρόνων ἀπὸ τὴν ἵδρυση τοῦ Γυμνασίου Λευκονοίκου τὸ 2019 συνδιοργανώνει ὑπὸ τὴν αἰγίδα τῆς Κυπριακῆς Ἐπιτροπῆς Βυζαντινῶν Σπουδῶν Ἐπιστημονικὸ Συμπόσιο μὲ θέμα «Τὸ Λευκόνοικο ἀπὸ τὴν Ἀρχαιότητα ἕως σήμερα», τὸ ὁποῖο θὰ πραγματοποιηθεῖ στὴ Λευκωσία τὴν ἄνοιξη τοῦ 2019.
Οἱ θεματικοὶ ἄξονες τοῦ Συμποσίου περιλαμβάνουν τὴν ἱστορία, ἀρχαιολογία, φιλολογία, λαογραφία, τοπογραφία, φυσικό περιβάλλον, οἰκονομία, πολιτιστικὴ γεωγραφία, χαρτογραφία.
Ἡ ἐπιλογὴ τῶν ἀνακοινώσεων θὰ προκύψει κατόπιν ἀξιολόγησης τῶν περιλήψεών τους ἀπὸ τὴν ἐπιστημονικὴ ἐπιτροπὴ τοῦ Συμποσίου βάσει τῆς πρωτοτυπίας καὶ ποιότητός τους. Γλῶσσες τοῦ Συμποσίου θὰ εἶναι ἡ ἑλληνικὴ ἢ ἀγγλική.
Ἡ διάρκεια τῶν ἀνακοινώσεων δὲν θὰ πρέπει νὰ ὑπερβαίνει τὰ 15 λεπτά.

 

 

 

Οἱ ἐνδιαφερόμενοι παρακαλοῦνται νὰ ἀποστείλουν πλήρως συμπληρωμένο τὸ συνημμένο Δελτίο Συμμετοχῆς καὶ Περίληψης, καθὼς καὶ σύντομο βιογραφικό τους ἕως τὶς 20 Σεπτεμβρίου 2019 στὸ ἠλεκτρονικὸ ταχυδρομεῖο: cypriotstudies@gmail.com ἢ στὸ τηλεομοιότυπο: (00357) 22 343.439.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Σύμφωνα με τους εσωτερικούς Κανονισμούς και τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, της σχετικής Νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις σχετικές πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Πρόγραμματος «MoNa: Monuments in Nature» στο πλαίσιο του Interreg Balkan-Mediterranean το Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών αναγγέλλει Προκήρυξη για την εργοδότηση Επιμελητού της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, του οποίου τα απαιτούμενα προσόντα περιγράφονται παρακάτω στην ενότητα (Α).

Α) Περιγραφή υπηρεσιών εξειδικευμένου εμπειρογνώμονα:
Οι υπηρεσίες του Επιμελητού αναμένεται να διαρκέσουν για δύο (2) έτη, αρχίζοντας από την 1η Απριλίου 2019. Ο Επιμελητής καλείται να εργασθεί στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (ΕΚΣ) σε εξαήμερη βάση (Δευτέρα-Σάββατο) από 10.00 -13.00 τη Δευτέρα, 08.30 έως 16.30 από Τρίτη έως και Παρασκευή, 09.00-13.00 το Σάββατο και την παρουσία του σε εκδηλώσεις της ΕΚΣ πέραν του ανωτέρω ωραρίου.
Μεταξύ άλλων, ο Επιμελητής αναμένεται να προσφέρει υπηρεσίες σχετικά με:
• Τη γενική διαχείριση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Balkan Mediterranean (Balkan Med) υπό τον τίτλο Monuments in Nature (Mo.Na) σε συνεργασία με τον Συντονιστή και τη Διαχειριστική Αρχή στην Κύπρο σε επίπεδο συντονισμού, οργάνωσης, προετοιμασίας βάσει των παραδοτέων και της προετοιμασίας λογιστικής διεκπεραίωσης.
• Ηλεκτρονική σάρωση και αποδελτίωση παλαιών αρχείων, καταγραφή και τακτοποίηση βιβλίων και αρχείων, χειρισμός αλληλογραφίας, επίβλεψη χώρων, εξασφάλιση χορηγιών, διενέργεια έρευνας, προβολής και διάχυσης αποτελεσμάτων κλπ.).
• Καταγραφή εκθεμάτων και αρχείων φορέως, έλεγχος και τακτοποίηση εκθεμάτων, καταχώριση και δημιουργία ηλεκτρονικών δελτίων για κάθε αντικείμενο, επιστημονική τεκμηρίωση αντικειμένων, συγγραφή Δελτίων Τύπου, προώθηση και διάχυση σε ΜΜΕ, ΜΜΔ και Διαδίκτυο, επίβλεψη χώρων, εξασφάλιση χορηγιών, επιμόρφωση στο σύστημα ΑΒΕΚΤ, ηλεκτρονική σάρωση κ αποδελτίωση, καταγραφή και τακτοποίηση βιβλίων και αρχείων, άλλα γενικά καθήκοντα που προκύπτουν όσο αφορά στην υλοποίηση των εργασιών και του Προγράμματος.
• Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος (καταγραφή και τεκμηρίωση των εκθεμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στο εκπαιδευτικό, τεκμηριωμένη έρευνα και συλλογή επιστημονικού υλικού, σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού καθοδήγηση παιδιών/ενήλικων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα), διαχείριση Πωλητηρίου, διενέργεια έρευνας σχετικής με τα παραδοτέα του Προγράμματος.
• Σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις, εκδόσεις, διαλέξεις, συμπόσια, εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.).
• Την αναβάθμιση της σχετικής υποδομής της ΕΚΣ και την καλή συνεργασία και συντονισμό με τη Διεύθυνση της ΕΚΣ για τους σκοπούς του Προγράμματος.

Β) Περιγραφή απαραίτητων χαρακτηριστικών και προσόντων εξειδικευμένου εμπειρογνώμονα:
Ακαδημαϊκά προσόντα:
Πτυχίο στην Ιστορία-Αρχαιολογία-Ιστορία Τέχνης ή Διαχείριση Πολιτιστικών Μονάδων (ή αντίστοιχο) και γνώσεις Πληροφορικής
Πολύ καλή γνώση της Ελληνικής και γνώση δεύτερης γλώσσας
Προγενέστερη εμπειρία:
Πρακτική εργασία σε συναφές αντικείμενο
Προϋπηρεσία σε αντίστοιχο φορέα ή με σε φορέα με αντίστοιχα καθήκοντα θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν

Γ) Παροχές:
• Σταθερός μηνιαίος μισθός αναλόγως προσόντων
• Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
• Κοινωνικές Ασφαλίσεις
• Προβλεπόμενες άδειες
• Δυνατότητα επιδόματος επίτευξης στόχων (bonus)
Δ) Έντυπα για την υποβολή προσφορών:
• Αίτηση
• Πλήρες βιογραφικό σημείωμα
• Αντίγραφα πτυχίων και βεβαιώσεων
• Περιγραφή προσφοράς για τις παραπάνω υπηρεσίες
Για την υποβολή των προσφορών, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν είτε τηλεφωνικώς (00357-22.432.578), είτε ηλεκτρονικώς (cypriotstudies@gmail.com) με τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. δρα Ιωάννη Ηλιάδη. Οι προσφορές μαζί με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικώς στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση, είτε σε έντυπη μορφή στη διεύθυνση του ΜΛΤΚ της ΕΚΣ, Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, Τ.Θ. 21436, 1508 Λευκωσία, Κύπρος, υπόψιν του δρος Χαρ. Χοτζάκογλου.
Η τελική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 10η /03/2019.


Εκ της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών


 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, τη σχετικής Νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις σχετικές πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Πρόγραμματος MoNa: Monuments in Nature στο πλαίσιο του Interreg Balkan-Mediterranean το Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών αναγγέλλει Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών για την αγορά εξωτερικών υπηρεσιών, εξειδικευμένου εμπειρογνώμονα, του οποίου οι υπηρεσίες περιγράφονται παρακάτω στην ενότητα (Α).

Α) Περιγραφή υπηρεσιών εξειδικευμένου εμπειρογνώμονα:
Οι υπηρεσίες του εμπειρογνώμονα αναμένεται να διαρκέσουν για έξι (6) μήνες, αρχίζοντας από την 21η Μαρτίου 2019. Ο εμπειρογνώμονας καλείται να εργαστεί στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε τετραήμερη βάση (Δευτέρα-Πἐμπτη) από 10.00 -13.00 τη Δευτέρα και 08.00 έως 16.30 από Τρίτη έως και Πέμπτη και την παρουσία σε εκδηλώσεις της ΕΚΣ πέραν του ανωτέρω ωραρίου.
Μεταξύ άλλων, ο εμπειρογνώμονας αναμένεται να προσφέρει υπηρεσίες σχετικά με:
• Τον καθορισμό των προδιαγραφών (τεχνικών και μη) οι οποίες σχετίζονται με την καλή διατήρηση, συντήρηση και προστασία ξύλινου μαγγανοπήγαδου («αλακάτι») και εκθεμάτων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου (εφεξής ΜΛΤΚ) της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών (εφεξής ΕΚΣ), που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο.
• Τον καθορισμό των προδιαγραφών (τεχνικών και μη) οι οποίες σχετίζονται με το σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των συνθηκών διατήρησης και έκθεσης αντικειμένων στο ΜΛΤΚ.
• Την ετοιμασία έκθεσης αξιολόγησης των πραγματικών συνθηκών εκθεμάτων.
• Καταγραφή εκθεμάτων και αρχείων Μουσείου, έλεγχος και τακτοποίηση εκθεμάτων, καταχώριση και δημιουργία ηλεκτρονικών καρτελών αντικειμένων, επιστημονική τεκμηρίωση αντικειμένων, συγγραφή δελτίων τύπου, προώθηση και διάχυση σε ΜΜΕ και Διαδίκτυο, επίβλεψη χώρων και άλλα γενικά καθήκοντα που προκύπτουν όσο αφορά στην υλοποίηση του έργου και εκδηλώσεων στο ΜΛΤΚ.
• Σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις, διαλέξεις, συμπόσια, εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.).
• Την αναβάθμιση της σχετικής υποδομής του ΜΛΤ και την καλή συνεργασία και συντονισμό με τη Διεύθυνση του ΜΛΤΚ για τους σκοπούς του Προγράμματος.

Β) Περιγραφή απαραίτητων χαρακτηριστικών και προσόντων εξειδικευμένου εμπειρογνώμονα:
Ακαδημαϊκά προσόντα:
Πτυχίο στη Συντήρηση/ Διαχείριση Πολιτιστικών Αγαθών (ή αντίστοιχο) και γνώσεις Πληροφορικής
Πολύ καλή γνώση της Ελληνικής και γνώση δεύτερης γλώσσας
Προγενέστερη εμπειρία:
Πρακτική εργασία σε συναφές αντικείμενο
Προϋπηρεσία σε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν

Γ) Έντυπα για την υποβολή προσφορών:
• Αίτηση
• Πλήρες βιογραφικό σημείωμα
• Αντίγραφα πτυχίων και βεβαιώσεων
• Περιγραφή προσφοράς για τις παραπάνω υπηρεσίες
Για την υποβολή των προσφορών, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν είτε τηλεφωνικώς (00357-22.432.578), είτε ηλεκτρονικώς (cypriotstudies@gmail.com) με τον Επιμελητή του Mουσείου, Κωνσταντίνο Θεοφάνους. Οι προσφορές μαζί με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικώς στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση, είτε σε έντυπη μορφή στη διεύθυνση του ΜΛΤΚ της ΕΚΣ, Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, Τ.Θ. 21436, 1508 Λευκωσία, Κύπρος, υπόψιν του δρος Χαρ. Χοτζάκογλου.
Η τελική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 20η /03/2019.


Εκ της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών

 

 

 

 

 

 

 


 

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, 2/2/2017-6/3/17

 

 

 

 

Νέο: Μηνιαίο Ενημερωτικό δελτίο Εταιρείας

 

Αύγουστoς 2016

 

 

Ιούνιος-Ιούλιος 2016

 

 

Μάιος 2016

 

 

Απρίλιος 2016

 

 

Μάρτιος 2016

 

 

Φεβρουάριος 2016

 

 

Ιανουάριος 2016

 

 

Δεκέμβριος 2015

 

 

Νοέμβριος 2015

 

 

 

 

 

 

 


ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Αρ. Πρωτ. Εξερχ. 0023/17
Λευκωσία, 1η Φεβρουαρίου 2017

H Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών προγραμματίζει τη διοργάνωση εικαστικής έκθεσης με θέμα: «Η ζωή μετά θάνατον. Μία πολιτισμική προσέγγιση στη διατήρηση της ανάμνησης των τεθνεώτων μέσα από την τέχνη και τις ταφικές παραδόσεις στην Κύπρο από την Αρχαιότητα έως τις ημέρες μας», βάσει του σκεπτικού της έκθεσης που ακολουθεί. Η έκθεση πρόκειται να διοργανωθεί στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας ΠΑΦΟΣ2017 και AARHUS2017 και θα φιλοξενηθεί στους χώρους της Παλαιάς Ηλεκτρικής στην Πάφο τον Ιούλιο του 2017. Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες καλούνται να αποστείλουν ένα έργο τους που προτείνουν για την συγκεκριμένη θεματική με τίτλο, φωτογραφημένο σε υψηλή ανάλυση (300 dpi), την ταυτότητα του έργου (υλικά, διαστάσεις, έτος δημιουργίας κτλ.), σύντομη περιγραφή του έργου (μέχρι 250 λέξεις) σχετικά με τον συμβολισμό του και τον τρόπο που εντάσσεται στη θεματική της έκθεσης και σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 250 λέξεις).

Τελευταία ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος ορίζεται η 6η Μαρτίου 2017. Τα έργα θα κριθούν από Κριτική Επιτροπή και οι τίτλοι των προκριθέντων έργων θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών: www.cypriotstudies.org Τα προκριθέντα έργα θα ενταχθούν στην ανωτέρω έκθεση και θα συμπεριληφθούν στον εικονογραφημένο κατάλογό της.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ, όπως επικοινωνήσετε με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στο τηλέφωνο 22 432 578 και ώρες Δευτέρα-Σάββατο 10:00-13.00 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: cypriotstudies@gmail.com

Κεντρική ιδέα της έκθεσης «Η ζωή μετά θάνατον. Μία πολιτισμική προσέγγιση στη διατήρηση της ανάμνησης των τεθνεώτων μέσα από την τέχνη της Κύπρου και της Δανίας από την Αρχαιότητα έως τις ημέρες μας» αποτελεί η έρευνα και παρουσίαση για το τί πρακτικές, δοξασίες, ήθη, έθιμα και συνήθειες συνδέονται με τη διατήρηση της μνήμης των νεκρών στην παράδοση της Κύπρου.
Χρονικά η έκθεση θα κινηθεί από την Αρχαιότητα έως σήμερα με την έκθεση αρχαιοτήτων από Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, την παρουσίαση φορητών εικόνων και την απεικόνιση τοιχογραφιών από τον Μεσαιωνικό κόσμο της Μεγαλονήσου και σχετικών εκθεμάτων από την Τουρκοκρατία, Αγγλοκρατία και τη σύγχρονη περίοδο, καθώς επίσης και παρουσίαση βίντεο, ηχητικών ντοκουμέντων και τρισδιάστατων σχετικών εφαρμογών. Σκοπός είναι η αναδρομή και δι' αυτής η παρουσίαση της πολιτιστικής μας συνέχειας και ιστορίας διαμέσου των αιώνων, σε ένα θέμα που απασχολεί όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας, προεκτείνοντας το ενδιαφέρον στις δοξασίες και πρακτικές στις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ιουδαϊσμός) διαφυλάττοντας όμως τη θρησκευτική και εθνική παραδοσιακή ταυτότητα και συνείδηση του καθενός, χωρίς διολίσθηση στο φαινόμενο του Διαχριστιανικού ή Διαθρησκειακού Συγκρητισμού.
Παράλληλα, η ἐκθεση θα είναι σπονδυλωτή, δεδομένου ότι θα παραπέμπει τον επισκέπτη με εκπόνηση Φυλλαδίου Ειδικών Διαδρομών σε ταφικούς χώρους στην επαρχία Πάφου (π.χ. Τάφοι των Βασιλέων, Κατακόμβη Αγίας Σολομονής και του Αγίου Λαμπριανού, Τάφος Δανού βασιλέως Ερίκου του Αγαθού στη Χρυσοπολίτισσα, Τουρκοκυπριακό κοιμητήριο Πάφου, Τάφος Οσίου Νεοφύτου στην Τάλα, σαρκοφάγοι αγίων στις Αρόδες, αρχαία νεκροταφεία και νεκροπόλεις), αλλά και στην ευρύτερη Κύπρο (Τάφος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, Αρμενικό Κοιμητήριο, νεκροπόλεις Αμαθούντος, Κιτίου και Ερήμης, ταφικά συγκροτήματα Ταμασού). Δι αυτού του τρόπου θα αξιοποιηθεί ο πολιτιστικός μας πλούτος αναδεινύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, εντάσσοντας ήθη, έθιμα και δοξασίες και των υπολοίπων κοινοτήτων της Κύπρου (Μουσουλμάνων, Αρμενίων, Μαρωνιτών, Ρωμαιοκαθολικών κτλ.). Παράλληλα θα αναδειχθούν οι ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών (π.χ. Τάφος Δανού βασιλέως Ερίκου του Αγαθού στη Χρυσοπολίτισσα Πάφου).

δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου
Πρόεδρος Δ.Σ.

 

 

Νέο: Ψηφιακή Συλλογή Μουσείου

 

 

Νέο: Έκθεμα Μήνα

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών ανακοινώνει την έκδοση των δύο πρώτων τόμων των Πρακτικών του Δ' Διεθνούς Κυπρολογικού Συνεδρίου (Αρχαίο τμήμα, εκδοτική επιμέλεια δρ Ανδρέας Δημητρίου με χορηγία του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και το Νεότερο Τμήμα, εκδοτική επιμέλεια δρ Ελευθέριος Αντωνίου)

Τα δίτομα πωλούνται στην τιμή των €40 με 40% έκπτωση για τους φοιτητές (με επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας), ενώ το δίτομο του Αρχαίου Τμήματος διατίθεται στην προνομιακή τιμή των €20 για τα μέλη της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών που έχουν τακτοποιημένες τις συνδρομές τους μέχρι και το έτος 2013.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ. ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ. ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΕΜΠΕIΡΙΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών προσκαλούν όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εθελοντικά στις διάφορες δραστηριότητες του Μουσείου και της Εταιρείας να δηλώσουν συμμετοχή :
τηλ: 22-432578,
ηλ. ταχυδ.:
cypriotstudies@gmail.com.

Για τη συμμετοχή τους θα λάβουν σχετική βεβαίωση

 

Περισσότερες πληροφορίες
 

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών ανακοινώνει ότι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 26ης Μαρτίου 2008 τα μέλη της θα λαμβάνουν έκπτωση 30% και οι φοιτητές έκπτωση 40% στις εκδόσεις της. Γενική Συνέλευση Εταιρείας Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015
   

  2015

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και το Ινστιτούτο Πολιτισμού
συνδιοργανώνουν επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα:
Η αποτύπωση του αγώνα της ΕΟΚΑ στις Τέχνες και στα γράμματα,
το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 16-18 Οκτωβρίου 2015
στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στη Λευκωσία.

Οι θεματικοί άξονες του Συμποσίου περιλαμβάνουν την ιστοριογραφία, λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, ΜΜΕ, κοινωνιολογία, τέχνες και εν γένει τον πολιτισμό.
Η επιλογή των ανακοινώσεων θα προκύψει κατόπιν αξιολόγησης των περιλήψεών τους από την επιστημονική επιτροπή του Συμποσίου βάσει της πρωτοτυπία και ποιότητός τους. Γλώσσες του Συμποσίου θα είναι η ελληνική ή αγγλική. Η διάρκεια των ανακοινώσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 λεπτά.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν πλήρως συνημμένο Δελτίο Συμμετοχής και Περίληψης, καθώς και σύντομο βιογραφικό τους έως τις 30 Ιουνίου 2015 στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: cypriotstudies@gmail.com ή στο τηλεομοιότυπο: (00357) 22 343.439.
Περισσότερα στη σελίδα Εκδηλώσεις

 

Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών καλεί όλα τα μέλη στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών την

Πέμπτη, 2 Απριλίου και ώρα 17:30 στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής).

Θα λάβει χώρα απολογισμός του Προέδρου και της Ταμίου για το έτος 2014 και συζήτηση επ` αυτών.

Στις 19:00 ακολουθήσει η παρουσίαση του τόμου ΟΕ (2011) από τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών

 

                                                                                                                                                                                             

  2014

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ

Η διάρκεια του εργαστηρίου θα είναι 12 ώρες. Περιλαμβάνει 6 μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής κατάρτησης.

Κόστος συμμετοχής για 6 εβδομάδες είναι €120. Ειδική τιμή 95 ευρώ για εγγραφές μέχρι 21 Οκτωβρίου 2014

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν γνώση των βασικών αρχών συντήρησης σε συνδυασμό με πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο του εργαστηρίου.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με το μουσείο για να τους αποσταλεί έντυπο συμμετοχής ή πατήστε
εδώ  .

 

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 22 432578, cypriotstudies@gmail.com
 

 

Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών καλεί όλα τα μέλη στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών την

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 17:00 στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής).

Θα λάβει χώρα απολογισμός του Προέδρου και της Ταμίου για το έτος 2013 και συζήτηση επ` αυτών. Η εφετινή Γενική Συνέλευση θα είναι σύμφωνα με το Καταστατικό μας και εκλογική, αφού λήγει η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και θα διενεργηθούν οι προβλεπόμενες αρχαιρεσίες κατόπιν του απολογισμού της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ: Γεωγραφία της Κύπρου

Ἡ Ἑταιρεία Κυπριακῶν Σπουδῶν καὶ ὁ Γεωγραφικὸς Ὅμιλος Κύπρου συνδιοργανώνουν
ἐπιστημονικὸ Συμπόσιο μὲ θέμα τὴ Γεωγραφία τῆς Κύπρου, τὸ ὁποῖο θὰ πραγματοποιηθεῖ
μεταξὺ 3 – 4 Μαΐου 2014, στὴν Ἑταιρεία Κυπριακῶν Σπουδῶν στὴ Λευκωσία. Οἱ θεματικοὶ
ἄξονες τοῦ Συμποσίου περιλαμβάνουν τὴ γεωπολιτικὴ/γεωστρατηγικὴ θέση τῆς Κύπρου,
γεωμορφολογία-τοπογραφία, κλίμα, χλωρίδα – πανίδα, δάση, γεωργία-ἐδάφη, ὕδατα,
ἀναδασμὸς –διακατοχὴ γῆς, θαλάσσια ζωή, ἀκτές, φυσικό Περιβάλλον καὶ προστασία
του, πληθυσμὸς καὶ οἰκισμοί, μεταλλευτικές δραστηριότητες, συγκοινωνίες – δρόμοι –
λιμένες, ἐμπόριο καὶ βιομηχανία, ἐνέργεια – πηγές, οἰκονομία, πολιτιστικὴ γεωγραφία,
περιφέρειες τῆς Κύπρου καὶ ὁ φυσικὸς καὶ ἱστορικὸς χαρακτήρας τους, χαρτογράφηση τῆς
Κύπρου, ὁ Γεωγραφικὸς Ὅμιλος Κύπρου καὶ ἡ συμβολή του στὴν ἀνάπτυξη τῆς ἐπιστήμης
τῆς Γεωγραφίας.

Ἡ ἐπιλογὴ τῶν ἀνακοινώσεων θὰ προκύψει κατόπιν ἀξιολόγησης τῶν περιλήψεών τους
ἀπὸ τὴν ἐπιστημονικὴ ἐπιτροπὴ τοῦ Συμποσίου βάσει τῆς πρωτοτυπίας καὶ ποιότητός τους.
Γλῶσσες τοῦ Συμποσίου θὰ εἶναι ἡ ἑλληνικὴ ἤ ἀγγλική. Ἡ διάρκεια τῶν ἀνακοινώσεων
δὲν θὰ πρέπει νὰ ὑπερβαίνει τὰ 15 λεπτά.

Οἱ ἐνδιαφερόμενοι παρακαλοῦνται νὰ ἀποστείλουν πλήρως συμπληρωμένο τὸ συνημμένο Δελτίο
Συμμετοχῆς καὶ Περίληψης, καθὼς καὶ σύντομο βιογραφικό τους ἕως τὶς 28 Φεβρουαρίου 2014
στὸ ἠλεκτρονικὸ ταχυδρομεῖο: cypriotstudies@gmail.com ἢ στὸ τηλεομοιότυπο: (00357) 22 343.439


 2012

 Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης θα παραμείνουν κλειστά από το Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012 έως και την  Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012.


Προκήρυξη θέσης προσωπικού για το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών

 Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών προκηρύσσει τη θέση του Επιμελητή του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, ο οποίος θα εκτελεί παράλληλα και χρέη γραμματέα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

Τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση του Επιμελητή του  Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου είναι τα ακόλουθα:

·         Πτυχίο Ιστορίας – Αρχαιολογίας ή Ιστορίας της Τέχνης ή συναφών επιστημονικών πεδίων.

·         Μεταπτυχιακό δίπλωμα ή τίτλος ή ισότιμο προσόν σε θέμα συναφές με τα καθήκοντα της θέσης, που αποκτήθηκε μετά από σπουδές διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, αποτελεί πλεονέκτημα.

·         Μεγάλη ευχέρεια στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και διαδικτύου. Τεκμήρια των γνώσεων θα θεωρηθούν πλεονέκτημα.

·         Άριστη γνώση της Ελληνικής γλώσσας και πολύ καλή γνώση μίας ή περισσότερων από τις μείζονες ευρωπαϊκές γλώσσες (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική).

·         Πείρα ή/και πιστοποιημένες γνώσεις μουσειολογίας θα θεωρηθούν πλεονέκτημα.

·         Γνώσεις λογιστικής θα θεωρηθούν πλεονέκτημα.

·         Ακεραιότητα χαρακτήρα, οργανωτική και διοικητική ικανότητα, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα, ευθυκρισία και πολύ καλή επικοινωνιακή ικανότητα.

Τα καθήκοντα του/της υποψηφίου εκτός από εκείνα της επιμέλειας των έργων τέχνης του μουσείου (κατάλογοι, ξεναγήσεις, δελτία τύπου κλπ) περιλαμβάνουν επίσης τα γραμματειακά καθήκοντα για την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (αλληλογραφία, ενημέρωση δελτίων μελών, ταμειακές καταστάσεις, διαχείριση πωλητηρίου, αρχειοθέτηση κ.ά.).

Οι αιτήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν πλήρες βιογραφικό σημείωμα και να συνοδεύεται με τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Αιτήσεις που δεν θα είναι κατάλληλα συμπληρωμένες, θα απορρίπτονται. Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν ταχυδρομικώς (με συστημένη επιστολή) ή σε ηλεκτρονική μορφή ή ιδιοχείρως έως και το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012 και ώρα 12:30 (σφραγίδα ταχυδρομείου ή ένδειξη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) στη διεύθυνση:

Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών – Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου,

Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 1, Τ.Θ. 21436

1508 Λευκωσία, Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: cypriotstudies@gmail.com

Μετά την αποστολή της αίτησης σας (ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά), παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε και τηλεφωνικώς την Διευθύντρια του Μουσείου κ. Ελένη Χρίστου, για να επιβεβαιωθεί η λήψη της.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε από Τρίτη έως Παρασκευή (09:00 – 16:00) και Σάββατο (09:00-13:00) στο τηλ. 22-432.578.


Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης θα παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 12 Απριλίου 2012 (13:00-16:00) μέχρι την Τρίτη 17 Απριλίου 2012.

Εκ της Διευθύνσεως


Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης θα παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 μέχρι την Πέμπτη 06 Απριλίου 2012.

Εκ της Διευθύνσεως


2011


ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΥΡΙΔΑΚΙ-ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

 

Η διαχειριστική επιτροπή του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σπυριδάκι, στην οποία συμμετέχει η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, δέχεται αιτήσει από απόφοιτους Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της επαρχίας Λευκωσίας, για την παραχώρηση μιας (1) υποτροφίας σε πρωτοετείς φοιτητές/φοιτήτριες, για πτυχιακές σπουδές (πρώτο πτυχίο) στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος σπουδών 2011-2012.


 

Την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, όπου διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και λήγει τον Φεβρουάριο του 2013. Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών έχουν ως εξής:  

 

 Πρόεδρος, Δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου

Αντιπρόεδρος, Δρ. Ιωάννης Ηλιάδης

Γραμματέας, Μαρία Μιχαήλ

Ταμίας, Ελένη Χρίστου

Μέλος, Δρ. Ελευθέριος Αντωνίου

Μέλος, Στυλιανός Περδίκης

Μέλος, Δρ. Παρασκευάς Σαμάρας